9 декември 2015 г.

Жена със защитна маска кара ролкови кънки на олимпийския стадион в Пекин, докато градът е под пелената на силен смог. Заради замърсяването на въздуха в китайската столица властите обявиха червен код – най-високата степен за екологична тревога.

Системата за предупреждения е въведена в страната през 2013 година. Има четири степени на опасност, като червен код се обявява, когато смогът се задържи повече от три поредни дни. Във вторник, 8 декември, измерената концентрация на прахови частици във въздуха достига до 320 микрограма на кубичен метър, което почти 13 пъти превишава безопасните нива на запрашеност, определени от Световната здравна организация.

Пекин буквално е спрял да работи. При червен код се въвеждат ограничения в използването на автомобилен транспорт, прекратява се работата по всякакъв вид строежи. Училищата и детските градини са затворени. Освен това се забранява използването на всички видове пиротехнически материали и дори паленето на домашни барбекюта. Жителите на столицата са посъветвани да не излизат на улицата, ако не е наложително.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...