13 декември 2021 г.

На 13 декември 1816 година в Ленте (днешният Герден), близо до Хановер, се ражда Ернест Вернер фон Сименс. Вероятно това е човекът, на когото човечеството дължи най-много за бурното развитие на електромеханиката.

Още в младостта си Вернер фон Сименс проявява качествата си, които по-късно ще го прославят като велик инженер, физик и изобретател.

На 1 октомври 1847 година заедно с колегата си Галске основават компанията Telegraphenbauanstalt Siemens & Halske, която две години по-късно изгражда първата в Германия телеграфна линия между Берлин и Франкфурт на Майн.

Трудно е да се изброят всичките постижения на Сименс. На сметката му са записани стотици изобретения или подобрения на съществуващи устройства. Разработките са от трамваите и тролейбусите, през куп други съоръжения, свързани с електричеството, и чак до детските влакчета, задвижвани с електромотори.

Вернер фон Сименс е четвъртото от общо 14 деца в семейството. Образованието си завършва в артилерийското инженерно училище в Магдебург.

Основната дейност на фирмата Сименс обаче е преди всичко в сферата на телеграфните трасета – еквивалента на интернет комуникациите в наши дни. Строи телеграфни трсета по цял свят, в това число в Русия и Европа, а взема участие и в създаването на Индоевропейското телеграфно трасе, което свързва Лондон с Калкута (протежението му е над 11 000 километра).



Динамомашината, която разработва Сименс пък революционизира минното дело. Благодарение на нея се появяват чукове, които заместват пневматичните “парни” чукове, вентилаторите, които вкарват свеж въздух до забоите, елктротранспортьорите и най-вече – електрифицираната лента за изнасяне на рудата.

През 1880 година фирмата Сименс демонстрира на изложба в Майнхайм първият електрически асансьор. Година по-късно в крайните квартали на Берлин е изградена първата трамвайна линия.
Всъщност, ако трябва да сме съвсем точни, именно Вернер фон Сименс въвежда в употреба терминът електротехника. В негова чест единицата за измерване на електрическа проводимост (реципрочната на електрическото съпротивление величина) е наречена Сименс (Si).

През последните години на живота си Сименс прозира в бъдещето на Стария континент. В едно от изказванията си говори за икономическото обединение на Европа, което ще се осъществи през ХХ век.



Почива на 6 декември 1892 година, само дни преди да навърши 76 години.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...