13 декември 2021 г.

На 13 декември 1816 година в Ленте (днешният Герден), близо до Хановер, се ражда Ернест Вернер фон Сименс. Вероятно това е човекът, на когото човечеството дължи най-много за бурното развитие на електромеханиката.

Още в младостта си Вернер фон Сименс проявява качествата си, които по-късно ще го прославят като велик инженер, физик и изобретател.

На 1 октомври 1847 година заедно с колегата си Галске основават компанията Telegraphenbauanstalt Siemens & Halske, която две години по-късно изгражда първата в Германия телеграфна линия между Берлин и Франкфурт на Майн.

Трудно е да се изброят всичките постижения на Сименс. На сметката му са записани стотици изобретения или подобрения на съществуващи устройства. Разработките са от трамваите и тролейбусите, през куп други съоръжения, свързани с електричеството, и чак до детските влакчета, задвижвани с електромотори.

Вернер фон Сименс е четвъртото от общо 14 деца в семейството. Образованието си завършва в артилерийското инженерно училище в Магдебург.

Основната дейност на фирмата Сименс обаче е преди всичко в сферата на телеграфните трасета – еквивалента на интернет комуникациите в наши дни. Строи телеграфни трсета по цял свят, в това число в Русия и Европа, а взема участие и в създаването на Индоевропейското телеграфно трасе, което свързва Лондон с Калкута (протежението му е над 11 000 километра).Динамомашината, която разработва Сименс пък революционизира минното дело. Благодарение на нея се появяват чукове, които заместват пневматичните “парни” чукове, вентилаторите, които вкарват свеж въздух до забоите, елктротранспортьорите и най-вече – електрифицираната лента за изнасяне на рудата.

През 1880 година фирмата Сименс демонстрира на изложба в Майнхайм първият електрически асансьор. Година по-късно в крайните квартали на Берлин е изградена първата трамвайна линия.
Всъщност, ако трябва да сме съвсем точни, именно Вернер фон Сименс въвежда в употреба терминът електротехника. В негова чест единицата за измерване на електрическа проводимост (реципрочната на електрическото съпротивление величина) е наречена Сименс (Si).

През последните години на живота си Сименс прозира в бъдещето на Стария континент. В едно от изказванията си говори за икономическото обединение на Европа, което ще се осъществи през ХХ век.Почива на 6 декември 1892 година, само дни преди да навърши 76 години.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...