27 ноември 2017 г.

Пуерарията (Puerāria lobāta), известна и като кудзу, е истинско олицетворение на тържеството на хаоса. Растението от семейството на бобовите е “роднина” на граха. Лозата е пренесена от Япония в САЩ през 1876 година, като основната й задача е да се бори с ерозията на почвата.
Пуерарията обаче не се ограничава да изпълнява само възложената й функция.

Растението не е капризно, расте бързо (до 30 сантиметра на ден) и покрива с плътния си покров дървета, стълбове на уличното осветление и дори сгради. В 20 американски щата под килима от неконтролируемо растящата пуерария са останали стотици хиляди хектари земя.

Вредата от растението може да се окаже и по-голяма. Учени от Университета в Клемсон, Южна Каролина, твърдят, че пуерарията освобождава въглерода от почвите, обхванати от екосистемата (на снимката е гориста местност в щата Мисисипи).  Този процес протича от десетилетия и може в бъдеще да ускори климатичните промени, смятат еколози.

Може ли лозата да бъде спряна? Засега създателите на хербициди си блъскат главите върху тази задача. А докато ги чакат да измислят нещо, градинарите са решили да решат нещата по добрият стар метод – просто да изкоренят паразитното растение.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...