27 ноември 2017 г.


Китайската археология винаги се е придържала към схващането, че китайската култура се заражда и постепенно се разраства край ядро, съществувало в долината на Жълтата река. Това схващане обаче е поставено под въпрос, когато са открити две големи жертвени ями край тихото селце Сансиндуй, което се намира в южната централна провинция Съчуан. Находката буквално преобръща всички тогавашни схващания в средите на експертите по археология.

През 1929 година местен жител, докато копае нов кладенец, попада на съкровище от нефритови реликви. Това кара археолозите да започнат мащабни разкопки край селото. Но не успяват да открият нищо съществено. И едва през 1986 година експерти попадат на две огромни жертвени ями. В тях археолозите намират хиляди керамични съдове, нефритови, бронзови и златни артефакти, каквито не са срещани никъде другаде в Китай.


Находката се превръща в сензация, защото довежда до коренно преразглеждане на тезите за развитието на китайската култура. Артефактите са датирани на възраст между 3 и 5000 години и археолозите осъзнават, че изследват предмети от неизвестна до онзи момент древна култура, развила се на хиляди километри от цивилизациите на подобна възраст.

По артефактите ясно личи, че са изгорени или счупени, преди да бъдат внимателно погребани; това в никакъв случай не намалява значимостта на находките. По време на разкопките са открити скулптури с животински муцуни, маски с характерните драконови черти, скулптури на човешки глави с маски, фигурки на животни, сред които дракони, птици и змии – всички с прекрасни декорации, както и жертвен олтар, дърво от бронз, пръстени, ножове и различни други декоративни елементи. Най-необичайният артефакт обаче е откритата човешка фигура с височина близо 2,4 метра, изработена от бронз.


Археолозите са изненадани от многобройните бронзови маски и човешки скулптури, които откриват в ямите. Лицата от статуите са с особена квадратна форма, имат огромни оранжеви очи, дълги и прави носове и несъразмерно големи уши. Артефактите са датирани от XII-XI век пр.н.е., а технологичните умения, нужни за създаването на бронзовите артефакти, впечатляват учените. Древните китайски металурзи са знаели, че добавянето на олово в сплавта от мед и калай придава на метала якост; така са можели да изработят големите скулптури на дърво и човешка фигура в цял ръст. Една от маските, най-голямата изобщо откривана до този момент – е приблизително 132 см в ширина и 72 см на височина. Ушите с животинска форма, изпъкналите очи и богатите на украса маски са демонстрация на артистичен стил, уникален от всичко друго, откривано в Китай.


За съжаление, в съкровището от Сансиндуй не са открити писмени свидетелства, които да помогнат на учените в разгадаването тайните на града. Тази цивилизация от бронзовата епоха, известна днес като Сансиндуйска култура, е свързвана с древното царство Шу, а разкошните артефакти се смята, че са принадлежали на легендарните владетели на Шу. Писмените източници, които могат да се смятат за достоверни в търсенето на връзка между тази цивилизация и царството Шу са относително малко на брой; "Хрониките на Хуаян", писани по време на династията Дзин (265-420 година), споменават царството Шу, основано от владетеля Цанцон (蠶叢). В "Хрониките" този владетел е описан с изпъкнали очи, което е обща черта за артефактите от Сансиндуй. Споменати са и имената на още трима владетели на царство Шу, като сред тях е и Юфу, което се превежда буквално като корморан, а кланът на корморана е най-често свързван със Сансиндуй.


Загадъчната цивилизация преживява разцвета си преди между 5 и 3000 години, след което градът е напълно обезлюден. Въпросът, който си задават археолозите е защо жителите му са го изоставили? Според една от теориите, причината може да е мощно земетресение в района, което води след себе си свлачища, блокирали достъпа на вода до града. Това принуждава жителите му да го напуснат и да се преселят по-близо до река. Теорията обаче не е доказана все още.

Откриването на великолепните артефакти от Сансиндуй предизвиква сериозни раздвижвания в археологическите среди. Няма никакво съмнение, че и в бъдеще районът ще е обект на изследвания в търсене на нова информация за загадъчната цивилизация.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...