22 ноември 2021 г.

В края на XIX век във Франция се ражда човекът, който ще стане по-късно създател и двигател на петата френска република. 

Името му е Шарл-Андре-Жозеф-Мари дьо Гол и се появява на бял свят на 22 ноември 1890 година. Ражда се в Лил, в семейството на аристократи католици. Баща му е професор по философия и преподава литература в местното йезуитско училище.

Младият дьо Гол е повлиян много от баща си. Още от ранните си години се увлича по военното дело. Обучава се във Военното училище Сен-Сир, което завършва на 22-годишна възраст. По време на Първата световна война е с чин лейтенант и участва в бойните действия. Попада в немски плен. Прави пет неуспешни опита за бягство. По това време пише първата си книга “Смут в противниковия лагер”.

След като е освободен, прекарва три години в Полша, където работи като преподавател по теория на военната тактика. През лятото на 1920 година, вече с чин майор, воюва на фронта в полско-съветската война. През пролетта на 1921 година се завръща във Франция и се установява в Париж. Жени се и започва преподавателска дейност в училището Сен-Сир, а после и във Висшата военна академия на Франция. Признат авторитет в областта на теорията на военната тактика.

Втората световна война заварва Шарл дьо Гол с чин полковник. Поверено му е командването на полк, но съвсем скоро поема и длъжността на бригаден генерал. През юни 1940 година е назначен за заместник-министър на външните работи на Франция. Понеже не приема условията за примирие, предложени от страна на окупатора Германия, дьо Гол е принуден да избяга във Великобритания, откъдето на 18 юни отправя по радиото призив “Към всички французи”.В обръщението си към народа на Франция Шарл дьо Гол призовава да се продължи борбата за свобода. Създава френската Съпротива. В годините на войната патриотът-идеалист дьо Гол се сблъсква с безразличието на американския президент Франклин Рузвелт и конфронтацията му със съюзническата американска дипломация става причина за не множество конфликтни ситуации. През 1944 година дьо Гол става министър-председател на Временното правителство на освободена Франция. Остава на поста до януари 1946 година, когато подава оставка и се оттегля в семейното имение Коломбе-дьо-дез-Еглиз.

По-късно създава партията “Съюз на френския народ”  (RPF) и отново се включва в политическия живот. Следват години на успехи и трудности. RPF печели местните избори през 1947 година, 4 години по-късно взема и 118 депутатски места в Националното събрание. През 1947 година мнозина виждат в дьо Гол поредният демагог, но той не е такъв. Заради промъкналите се в редовете на RPF кариеристи и постоянните търкания вътре в партията, дьо Гол разпуска формацията и отново се прибира в семейното имение.
По това време пише “Военни мемоари” в три тома: “Призив”, “Единство” и “Спасение”.Периода 1957-58 година е белязан от дълбока политическа криза в Четвъртата френска република. В страната не може да бъде съставено правителство, в Алжир избухва война, която се пренася и в съседен Тунис. Накрая идва и икономическа криза, а с нея се активират и всевъзможните ултра- настроени групировки. В края на май френското правителство подава оставка. На 1 юни президентът Рене Коти назначава за министър-председател генерал дьо Гол, който получава изключително широки пълномощия, включително и правото на промени в Конституцията.


Два месеца по-късно се ражда и новата френска Конституция, която е в сила и до днес. 28 септември 1958 година бележи края на Четвъртата френска република. Новата Конституция е одобрена с гласовете на повече от 79% от французите. А в края на декември 1958 година генерал Шарл дьо Гол е избран за първи президент на Петата френска република.

По време на мандата си като президент дьо Гол провежда политика на деколонизация, като едновременно с това се стреми да запази бившите колонии в сферата на френското културно влияние. Предприема много ходове по укрепване на армията на Франция. По негово време страната се сдобива с атомно оръжие. Във външнополитически план дьо Гол провежда политика на тясно сътрудничество с всички европейски държави. Връзките в политическата и икономическата сфера с бившият враг ФРГ са изгладени. Дьо Гол не отказва връзките и със СССР. Политиката му открито се противопоставя на американското икономическо влияние върху Европа.Управлението му е белязано от голяма динамика, но е краткотрайно. В края на 60-те години във Франция отново се разгаря икономическа и политическа криза. През април 1969 година Шарл дьо Гол доброволно се оттегля от активната политика. След оставката си живее в Иралндия и Испания. На 9 ноември 1970 година, връщайки се от Испания в родното си имение, Шарл дьо Гол почива от разкъсване на аортата.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...