21 октомври 2015 г.

Бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров и бившият шеф на шахматната федерация на Сингапур Игнатиус Леонг са отстранени от международната шахматна федерация (FIDE). Етичната комисия на FIDE им налага две годишна забрана за участие под каквато и да е форма в работата на международната федерация, в това число и като членове на федерациите на отделни страни, членуващи във федерацията, съобщава официалният сайт на FIDE.

Етичната комисия е достигнала до налагане на тази мярка, след като е изяснено, че Леонг е обещал на Каспаров в качеството му на кандидат за поста Президент на FIDE, да му осигури подкрепата на шахматните федерации на азиатските страни срещу определено възнаграждение.

“Каспаров и Леонг се лишават от правото да заемат каквато и да е длъжност във FIDE, в това число и в работата на националните федерации, континенталните асоцииации, афилирините организации, както и да вземат участие в заседанията на FIDE като делегати, представители или членове в рамите на две години”, гласи съобщението.

Гари Каспаров беше конкурент на Кирсан Илюмжинов на изборите за поста Президент на международната шахматна федерация, провели се през 2014 година.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...