21 октомври 2015 г.

Животът на Земята е възникнал преди 4,1 милиарда години, което отмества границата с 300 милиона години назад във времето, спрямо досега приетата в научните среди хипотеза. Изводът е на геохимици от Калифорнийския университет, до който те достигат след анализ на кристали, в които са открили атоми въглерод с органичен произход.

По време на изследването, геохимиците под ръководството на Елизабет Бел проучват повече от 10 хиляди образци циркон от масива Джек Хилс в Западна Австралия. Това е минерал с вулканичен произход. В 656 от образците изследователите откриват малки тъмни петна, които според учените може да са вследствие от дейността на древни организми. 79 от кристалите циркон са изследвани с помощта на метод, при който през веществото се пуска лъч с определена дължина на вълната, разсейваща се при контакт с образеца.

В един от тези 79 кристала, чиято възраст възлиза на 4,1 милиарда години, са открити въглерод-12 и въглерод-13 – двата най-стабилни изотопа на въглерода. Наличието на единият от тези изотопи може да е само от органичен произход. И тъй като кристалите са на 4,1 милиарда години, учените имат основание да твърдят, че “консервираният” в тях въглерод говори за наличието на живот на Земята преди 4,1 милиарда години или дори по-ранно.

Това отмества началото на живота на планетата ни към още по-ранни етапи от нейното съществуване – още преди Земята да бъде подложена на масираните бомбардировки от метеори, пристигнали от вътрешността на Слънчевата система.

В същото време обаче, твърдението за биогенния произход на открития в циркона въглерод, поражда съмнения у редица учени. Първото им предположение е, че подобни включвания може да са станали в лабораторните условия на изследователския екип. Подобно “замърсяване” на пробите вече се е случвало през 2008 година, когато учени откриха “признаци на живот” в образци циркон на възраст от 4,3 милиарда години. Въглеродът освен това може да е доставен на Земята от метеорити, твърдят скептично настроените специалисти.

По-рано международен екип от учени откриха, че първите едноклетъчни организми са се появили не в океаните, а на сушата, или по-точно – в геотермалните езера. Оказва се, че океанската вода не е подходяща за “люлка на живота”, защото химическият й състав е твърде агресивен.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...