17 октомври 2015 г.

Китайското национално космическо управление (CNSA) официално съобщи, че на повърхността на Луната от 18 месеца работи успешно негов ултравиолетов телескоп.

Ултравиолетовият лунен телескоп LUT (Lunar-based Ultraviolet Telescope) е започнал работа преди година и половина, когато е доставен на повърхността на естествения спътник на Земята с автоматичната сонда Chang’e 3.

Китайският модул е първият за последните 37 години, който извърши кацане на повърхността на Луната. Преди това, за последно бившият СССР изпраща станцията “Луна-24” през август 1976 година.

За разлика от ултравиолетовия телескоп на американската мисия на Apollo 16, LUT е единствената обсерватория на Луната, която дистанционно се управлява от Земята.

Тъй като въртенето на Луната около Земята се извършва за 27 дни, една и съща област от небето може да се наблюдава в по-продължителен период, отколкото от Земята – до десет дни.

Телескопът LUT до момента е извършвал наблюдения на 40 звезди. Общо 2000 часа са продължили работните му сесии. Заснел е спиралната галактика М101 (Въртележката), която се намира на 27 милиона светлинни години от нас по поска на съзвездието Голяма Мечка и е фронтално разположена спрямо нашата позиция.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...