17 октомври 2015 г.

Джером Зигел и колегите му от университета Калифорния са достигнали до извода, че древните хора са спели по-малко време, отколкото съвременните, пиеше специализираният сайт Current Biology.

През последните години все по-широко се разпространява схващането, че битът на праисторическите хора е оптимален и за съвременния човек. Привържениците на “палео-бита” и “палео-диетите” са убедени, че сънят на предците ни е бил пряко свързан и диктуван от залеза и изгрева на Слънцето и затова е бил с продължителност от 9-10 часа.

Зигел опровергава тези твърдения. На база изследване на африканското племе пигмеи и индианците от племето цимане, чийто бит и до днес е на нивото на праисторическите хора.

Учените наблюдават активността през денонощието на пигмеите и индианците със специални електронни гривни. Анализът на резултатите показва, че те прекарват в сън между 6 – 6,5 часа, като изобщо не си лягат веднага, след залез Слънце, а няколко часа по-късно.

Изследванията показват, че хората от племената, запазили първобитния си бит, през зимните месеци спят по-дълго, отколкото през летните. Не се ползват от привилегията на “следобедния сън” и за разлика от съвременните хора не страдат от проблеми с нощния сън.

Зигел подчертава: “Отдавна съществува митът, че нашите предци често са си подремвали през деня, а нашият забързан начин на живот не ни позволява този лукс. Нашето изследване обаче показва, че това поведение изобщо не е характерно за племената хадзапи, сан и цимане и вероятно всички праисторически хора”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...