12 октомври 2021 г.

Днес той щеше да навърши 86 години. Но коварната болест прекрати живота на великият талант Павароти.

Ражда се на 12 октомври 1935 година в Модена, Италия. Всичко друго от биографията му биха били скучни факти. Едно е безспорно – той е единственият “академик” в музиката, комуто се отдава да превърне класическата музика в масов жанр. Сингълът му с изпълнението на Nessun dorma (от операта на Джакомо Пучини “Турандот”) през 1990 година се оказва на върха в британските хит чартове и подобно нещо никога повече не се е случвало.

Талантът на Павароти е от Бога. Певецът покорява публиката с уникалното си “до” от втора октава и с отдадеността си в пеенето, лишено от всякаква професионална помпозност.

Голямата известност идва за Лучано Павароти с изпълнението му на Nessun dorma на Пучини при откриването на Световното първенство по футбол през 1990 година. След известно време, заедно с Хосе Карерас и Пласидо Доминго, Павароти изпълнява същата ария на концерт, изнесен сред руините на древните римски бани на Каракала в Рим. Копията, направени на това изпълнение, по брой надминават всички други произведения, и постижението е записано в Книгата на рекордите Гинес.

Като малък Лучано Павароти мечтае да стане футболист. Родителите му обаче трудно свързват двата края и младежът се принуждава да им помогне, като стане учител. Две години се бори с професията на преподавател, но в крайна сметка избира кариерата на певец. В продължение на шест години учи и му се налага да изнася концерти без абсолютно никакво заплащане. В резултат на това получава удебеляване на гласните струни. Смята, че кариерата му е приключила безславно, но тогава се случва чудото.



След като лекува гласните си струни, установява, че се е сдобил с онзи глас, който до този момент се е старал да постигне, но без особени успехи.
Музиковедите броят за начало на кариерата му 1961 година. Тогава Лучано печели победата в Международния музикален конкурс за вокалисти. Двадесет години по-късно самият той учредява подобен конкурс за млади изпълнители The Pavarotti International Voice Competition.

По цял свят концертите му събират рекорден брой изпълнители. Абсолютният рекорд обаче става концертът в Сентръл парк в Ню Йорк. Половин милион души се стичат, за да чуят великия Павароти. И това е още един рекорд, вписан в Гинес.

Въпреки безспорният талант на Павароти, популярността му донася много завистници. Например, проектът “Тримата тенори” (Павароти – Доминго – Карерас) е охулван от музикални критици, които твърдят, че това начинание загробва оперния жанр. Никой обаче не споменава факта, че тримата се събират с благотворителна цел – да съберат нужните средства за лечението на Хосе Карерас.

Лучано Павароти обаче е над тези неща. Поддържа прекрасни отношения не само с музиканти и майстори от неговата “черга”, но и с много поп и рок изпълнители. Тенорът записва много дуети със звезди като Майкъл Джексън, Селин Дион, Джо Кокър, Стинг, Боно, Ерик Клептън и още, и още – все звезди от най-висока класа. А ако искате да чуете наистина шедьовър, намерете дуета му с Франк Синатра и песента My Way.

Талантливите хора имат и пороци. Павароти се слави със своето непостоянство и не рядко проявява липсата си на дисциплина. Заради артистичните му капризи не един и два концерта са отменени. Продуцентите дори го наричат помежду си “Кралят на отменените ангажименти”.
През 2004 година великият тенор изнася прощалния си концерт пред публика на сцената на “Метрополитън опера” в Ню Йорк. За последен път пее в ролята на Марио Каварадоси в операта на Пучини “Тоска”. Публиката награждава тенора на бенефиса му с 11-минутни овации.



През 2006 година лекарите поставят на Павароти страшна диагноза – рак на панкреаса. Приятелите му се надяват до последно, че великият тенор ще успее да се пребори с коварното заболяване. Но надеждите им рухват на 6 септември 2007 година. В дома си в Модена големият Лучано почива. Погребението му се превръща в едно от най-мащабните събития – присъстват много от световните политически лидери и звезди от света на музиката, телевизиите от цял свят излъчват на живо погребалната церемония. В небето над траурната процесия прелитат самолети на Италианските ВВС – почести, отдавани само на държавни глави или високопоставени служители на католическата църква.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...