30 септември 2015 г.

Гигантски облак от пепел се издига над вулкана Калбуко, който се намира на около 900 километра от столицата на Чили – Сантяго де Чили. Нощното небе се оцветява в алено-червени тонове, избухват мълнии и потоци от лава потичат по склоновете на разбудения гигант.

Снимката на активизиралият се на 17 септември вулкан е направена от 28-годишният чилийски пожарникар Едуардо Миенте. “Изригването беше един от най-незабравимите моменти в живота ми. Когато пристигнах на мястото, изригването вече беше към края си, но само няколко часа по-късно започна ново – вулканът се активизира и успях да направя няколко снимки”, разказва той.

През месец април тази година Калбуко се разбуди за пръв път след 40 години спокойствие. В района около вулкана властите тогава обявиха “червен” код и се наложи да бъдат евакуирани повече от 5000 души, живеещи в 20-километровия периметър около кратера.

На територията на Чили има над 2 000 вулкана. През последните 450 години 60 от тях са изригвали. Високата вулканична активност се обяснява с това, че през страната преминава Тихоокеанския “огнен пръстен” – полоса от вулкани и тектонични разломи с дължина над 40 000 километра.

В момента на Земята има над 1500 действащи вулкана.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...