1 септември 2015 г.

Девойки танцуват и пеят по време на масовото тържество Умланга (“Танцът на тръстиките”). Всяка година ритуалните танци се провеждат в историческата столица на Свазиленд Лобамбе и за местните жители това е еквивалент на Виенския бал за европейците. Умланга едновременно е танцово шоу и важно за културата и възпитанието събитие, възхваляващо девическата красота и непорочността.

Първият етап на празника, който дава и името му, се състои в отрязването на тръстики от девойките. Тръстиката е символ на чистотата сред народа свази – основния етнос в страната. Късно вечерта участничките в тържествата се стичат край реката, за да отберат най-здравите и високи тръстики. По-късно отрязаните от тях растения се използват за обновяване на оградата на кралската резиденция.

Кулминацията на празника е танцът на младите момичета. Броят на участничките варира между 50 и 70 хиляди на година. Появата на танцуващите девойки е очаквана от цялото кралско семейство, което стои начело на многохилядната публика. Танцът продължава няколко часа и макар момичетата да танцуват заедно, вътре в множеството са обособени групи, всяка от които изпълнява свой собствен номер. Празничните облекла на участничките се различават, но по традиция гърдите им са непокрити.

Кралят на Свазиленд Мсвати III
С танца си свазилендските момичета мечтаят да привлекат вниманието на краля, който има право да си избере сред тях поредната си съпруга. Но управляващият в момента Мсвати III проявява благоволението си не всяка година. 47-годишният монарх вече има 13 съпруги.

През април 2011 година в столицата на Свазиленд хиляди протестираха с настояване Мсвати III да се оттегли от управлението. Опозицията в страната обвинява краля в разграбване на държавната хазна и пилеене на средствата за осигуряване на разкош за себе си и съпругите си.

“Танцът на тръстиките” не е добре приет и от европейската общност. Правозащитни организации в Европа виждат зад Умланга нарушаване на достойнството на жените. За местните обаче това е празник, основан на отколешни традиции. Освен всичко друго, Умланга мотивира младите момичета да запазват девствеността си докато се оженят – главният критерии за подбора на участничките в “Танца на тръстиките” е да са девствени. А това съвсем не е без значение за страната в света с най-високо ниво на болни от СПИН - 26% от възрастното население на Свазиленд е заразено с вируса на придобитата имунна недостатъчност.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...