26 септември 2015 г.

Нова снимка на мъглявината Воал, направена с телескопа “Хъбъл”, е в основата на грабваща сетивата визуализация, представена от NASA под формата на видео. Клипът на взривилата се преди около 8000 години звезда, чиито останки днес виждаме като мъглявината Воал, буквално създава усещането, че прелитаме през тази космическа феерия.

На снимката в червено е оцветена сярата, зеленото се дължи на водорода, а синьото е кислород.

Ето какво пишат от екипа на телескопа “Хъбъл”: Не толкова отдавна (по космическите мащаби), в зората на човешката цивилизация, нашите далечни предци са можели да наблюдават в северното полукълбо сиянието на ярка звезда, затъмняваща със светлината си лунния диск.
Всъщност, това е бил грандиозен взрив на звезда, многократно по-масивна от нашето Слънце. Днес, хиляди години по-късно, останките от този взрив може да се видят в съзвездието Лебед.

Космическият телескоп “Хъбъл” заснема тези останки, наричани днес мъглявината Воал. При увеличението на снимките може да се видят оплетените струи на различни газове, които започват да “светят”, когато се нагряват и след това се срещнат с по-студеният и плътен междузвезден газ.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...