29 септември 2021 г.

Йерусалим – градът, който три религии смятат за своя свещена люлка, не веднъж е превземан. На 29 септември 1187 година, след повече от една седмица на обсада, свещения град е превзет от войските на Саладин.

Юсуф Салах ад-Дин ибн Аюб, султан на сарацините в Сирия и Египет, предприема поход срещу Йерусалим през 1187 година. Светите земи по това време са във владение на кръстоносците. През юли месец същата година, армията на Саладин разбива кръстоносците в битката при Хатин и завзема много от християнските територии в Светите земи.

Кръстоносецът Балиан от Ибелин (Балиан Ибелински или Балиан д'Ибелин) успява да избегне клането край Хатин и по-късно се среща със Саладин, молейки го да му разреши да се оттегли, за да изведе на безопасно място семейството си. Саладин великодушно му разрешава, като от него иска само да положи клетва, че няма да вдигне повече оръжие срещу мюсюлмани.
Балиан се съгласява с условията му. Когато се връща в Йерусалим, по настояване на кралица Сибила се среща с патриарх Хераклий, който води отбраната на свещения град. Балиан е уговорен и приема да застане начело на защитниците на града. Изменя на клетвата, която е дал на Саладин.

На 20 септември 1187 година армиите на султана пристигат под стените на Йерусалим. Започват преговори за мирната капитулация на кръстоносците, но резултат няма. Саладин нарежда крепостта да бъде обградена и започва да обстрелва стените. Четири дни войските му атакуват кулата на Давид и портата към Дамаск.



Защитниците обаче успяват да отблъснат атаките им. След шест дни безплодни атаки, Саладин пренасочва удара си и се концентрира върху стената в близост до хълма на маслините. След още три дни непрестанен обстрел с катапултите, защитното съоръжение поддава и Саладин влиза в Йерусалим на 29 септември 1187 година.



След нови преговори Балиан и Саладин постигат споразумение да бъде разрешено на кръстоносците да се изтеглят мирно от града. Саладин освобождава 7 000 християни, пленени по-рано, срещу откуп от 30 000 безанта, местната парична единица по това време.

Официално на 2 октомври 1187 година, пред кулата на Давид, Балиан от Ибелин предава ключовете от крепостта на султан Саладин. Като акт на добра воля, султанът освобождава още хиляди християни, на които предстояло да бъдат продадени в робство.
Бежанците напускат града в три колони, водени от Тамплиерите, Балиан и патриарх Хераклий.

Йерусалим попада под контрол на Саладин, но той никога не забранява на християните да посещават светите за тях места, напротив – позволява църквата на Божи гроб да остане в християнско владение.

Обсадата и превземането на Йерусалим от мюсюлманите, предвождани от Саладин, става повратна точка в кръстоносните походи. В отговор на падането на Йерусалимското кралство, веднага започва организацията на Третия кръстоносен поход, който започва през 1189 година, но завършва с неуспех.



Кампанията на Саладин – мюсюлманин, кюрд по произход, - освен победите и материалните трофеи, му спечелва и уважението, заради проявените благородство и милосърдие спрямо покорените противници.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...