23 септември 2015 г.

В търсенето на продукт, който да замени месото и да даде на човек същото усещане за засищане, учени от Университета в Минесота са открили подходяща алтернатива. Според изследователите фасулът може да се окаже много добър заместител на месните продукти, ако човек е решил да свали няколко кила, придържайки се към безмесна диета.

Специалисти по храненето и биомедицинска статистика са извършили експеримент. Молят 28 доброволци да изядат на обед “месно руло”. Участниците са разделени на две групи, като едната наистина хапва руло от месо, докато другата – от фасул (разбира се, всичко е така приготвено, че не може да се различи дали е месно или от фасул).

Изялите месното руло си набавят чрез него 26 грама белтъчини и 3 грама хранителни влакна. Фасуленото руло пък дава 17 грама белтъчини и 12 грама хранителни фибри. При това порциите и в двата случая са еднакво калорични и съдържат равни количества мазнини. Три часа след обяда и при двете групи участници в експеримента нивото на глад е еднакво, отчитат изследователите.

Както всички знаят, белтъчините са основният “строителен материал” за мускулите и костите, поддържат имунната ни система и ни помагат да се борим с умората. За да си набавим нужните количества белтъчини обаче, не е задължително да се яде месо. Фасулът също е богат източник на белтъчини, а включването му по-често в хранителния режим има диетичен ефект.

Обаче, белтъчините от растителен и животински произход се различават. С месото човек получава всички нужни на организма аминокиселини. На вегетарианците им се налага да съчетават множество растителни продукти, в това число бобови и зърнени храни, за да си набавят целия спектър от аминокиселини.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...