23 септември 2015 г.

С помощта на супер високоскоростна камера учени са успели да заснемат движението на най-бързото нещо във Вселената – светлината.

В Масачузетския технологичен институт е създадена камера, която може да заснеме един трилион кадъра в секунда. Това е 42 милиона пъти по-бързо от скоростта 24 кадъра в секунда, с която снимат обикновените кино камери.

На видеото е експерименталното заснемане на движението на светлина във водна среда, а скоростта, с която фотоните се движат в такива условия е 966 милиона км/ч. В реално време, заснетото на клипа явление продължава само една наносекунда. За сравнение – продължителността на една наносекунда към секундата се отнася така, както продължителността на една секунда се отнася към 31,7 години.

Човешкото око е неспособно да улавя движенията на обекти с такива скорости. Затова заснетото от камерата е забавено и продължилото наносекунда явление в клипа е разтеглено до 20 секунди.
И още едно сравнение: ако по същия начин бъде заснето изстрелването на куршум, видеото ще е с продължителност от… три години.

Супер високоскоростните камери ще са бъдещето мощно оръжие, което ще помага на учените в техните експерименти. Миналата година учени от Токийския университет оповестиха, че са разработили камера, която може да заснема по 4,4 трилиона кадъра в секунда.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...