10 септември 2015 г.

След три години проектиране и разработки, тази седмица в Ротердам заработи най-големият в света филтър за пречистване на въздуха.

Кулата може да пречиства повече 30 000 кубически метра въздух на час. Фините частици прахови замърсявания се улавят, “кондензират”, а впоследствие се превръщат в “скъпоценни камъни”, които може да се използват за украшения на пръстени, гривни и много други.

Устройството е наречено “Антисмог кула”. За да работи консумира около 1400 вата електроенергия на час.,В бъдеще се предвижда кулата да бъде снабдена със самостоятелен енергиен източник, захранван от соларни панели. Принципът на работа не се различава коренно от начина, по който работят обикновените йонни въздушни филтри за домашна употреба.

Авторът на проекта, Даан Ростергарде обяснява накратко как се случва пречистването на въздуха: “Единият от електродите излъчва позитивно заредени йони, към които от въздуха се “залепват” фините прахови частици. Другият електрод е с отрицателна поляризация, така че привлича към себе си положително заредените йони с полепналите по тях частици. После тези уловени частици “кондензират” и се съхраняват в кулата. Технологията позволява да се улавят дори най-фините частици прах от градския смог, с които не могат да се справят обикновените пречиствателни системи”.

Вече кондензиралият прах се пресова и от него могат да се изработват кристали, годни за употреба в бижутерийната промишленост. Теоретично, ако налягането в устройството, пресоващо праховите частици, бъде увеличено два пъти, е възможно да се произвеждат и изкуствени диаманти  - направо от въздуха.

Проектът е осъществен с финансиране изцяло за сметка на администрацията на Пекин. Малка част е осигурена и от бюджета на Ротердам. Следващата стъпка от проекта предвижда кулата да се пренесе и монтира в Пекин, като по пътя ще бъде демонстрирана в Париж и Мумбай. Засега устройството е в единствен екземпляр.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...