10 септември 2015 г.

Учени откриха останките на нов човекоподобен вид в гробница, разположена дълбоко в пещерна система в Южна Африка. Откритието на скелетите от 15 части е най-голямото по рода си на територията на Африка, пише Би Би Си. Според изследователите то ще промени възприемането на човешките предшественици, като от съществено значение е и фактът, че новооткритият човекоподобен вид най-вероятно е бил способен на ритуални действия.

Видът, наречен „наледи“ (naledi), е класифициран в биологичния вид Homo, към който принадлежи и съвременният човек. Все още не е ясно колко отдавна е живял новият член на човешкия вид, но според водещия учен на изследването проф. Лий Бергер не е изключено създанията да са обитавали Африка преди 3 млн. години и да са сред едни от първите от човешкия вид.

 Според него „наледи“ може да се окаже мост между по-примитивните двукраки, обитавали земята и съвременните хора. Homo naledi не прилича на нито един вид от вече откритите в Африка. Той притежава малък мозък – приблизително сходен с този на горилите, както и примитивен таз и рамена. Той обаче е причислен към човешкият род заради своята развита форма на черепа, относително малките зъби, характерните дълги крака и стъпала, сходни с тези на днешния човек.

Учените също така смятат, че местата, на които са открити скелетите са гробници. По всяка вероятност представителите на вида „наледи“ са погребвали умрелите дълбоко в пещерите и са ги полагали в гробници, което най-вероятно е било практика от поколения.

Ако това се окаже вярно, то би означавало, че новият вид е способен на ритуални действия и най-вероятно на символично мислене – нещо, което се предполагаше за възможно при по-скорошни човешки представители, датирани от последните 200 000 години.

 Според проф. Бергер откритието на създание с подобна комбинация от съвременни и примитивни черти трябва да накара учените да преосмислят дефиницията на човешкото същество, цитира думите му БГНЕС.
Видео от възстановката на черепа може да видите тук>>>


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...