14 декември 2019 г.


Заради продължителната ерозия от въздействието на водата и ветровете, тези пясъчници са придобили причудливите си форми. Снимката е заснета в един от стотиците каньони, които се простират в района на изкуственото езеро Пауъл в Аризона, САЩ.

Водохранилището е създадено през 1956 година и задачата му е да снабдява с вода жителите на щатите Невада, Аризона и Калифорния. Заради голямото засушаване през последните години изкуственото езеро в момента е с едва 42% от пределно допустимия обем на водите.

Мнозина смятат, че недостигът на вода е свързан и с неефективното разходване от страна на компаниите, които добиват в тези райони шистов нефт и газ.

Големите суши в южните щати са периодично явление и не са нещо ново. Сегашната суша експертите определят като най-мащабната за последните 130 години. Днес туристите може да се разходят по плаж, който доскоро е бил на дъното на водохранилището. Някога пълноводната река Колорадо е дотолкова изтощена, че голяма част от водите й не достига до океана.



Засушаването доведе до сериозни проблеми с водните запаси за южната част на САЩ. Властите в Калифорния, например, дори разглеждат възможността за въвеждане на ограничения в снабдяването с вода за големите населени места. Планира се глоба от 500 долара за всеки, който разходва неефективно водата. Според експерти, ако ситуацията със сушата се усложни, милиони хора ще са принудени да напуснат засегнатите територии.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...