20 септември 2017 г.

Международен екип учени от Медицинското висше училище в Харвард (САЩ),  Университета в Кеймбридж (Великобритания) и Колорадския университет в Боулдър (САЩ) са установили неочаквани последствия от изпиването на чаша кафе след закуска.

Медиците са организирали експеримент с участието на петима доброволци. Няколко часа преди времето, по което обикновено си лягат да спят, на доброволците е давана по една таблетка, съдържаща кофеин, а в някои от случаите – плацебо хапче.

По време на наблюденията става ясно, че кофеинът въздейства точно както ярката дневна светлина, която се явява един от най-сигурните инструменти за “преместване на стрелките” на биологичния часовник. Оказва се, че двойно еспресо, изпито преди сън, връща биологичния часовник с около 40 минути назад.

Разбира се, всеки знае какво е влиянието на кофеина на организма. Сега обаче става ясно, че кафето не просто ни ободрява и ни позволява да отложим часът за сън, но и в буквалния смисъл на думата лъже вътрешните ни часовници.

Кофеинът освен това помага на онези, които имат проблем със синдрома на бързата смяна на часовите пояси. Учените са установили, че навременното изпиване на кафе или напитка, съдържаща кофеин, помага за бързата адаптация на организма към новото часово време.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...