12 август 2015 г.

Британски археолог смята, че е открил “насочващи следи”, които посочват като евентуално място на гробницата на египетската царица Нефертити под две от фреските в гробницата на Тутанкамон. Досега гробницата на Нефертити така и не е открита. 

Известният британски археолог Никълъс Рийвс е открил на снимки от фреските в погребалната камера на Тутанкамон следи от две “врати”, скрити под тънък слой замазка. Единият от проходите може да води до все още неоткритата гробница на царица Нефертити – съпруга на фараона-реформатор Аменхотеп, съобщава CNN.

Фараонът Аменхотеп, съпругата му Нефертити и синът му Тутанкамон са едни от най-ярките и интересни личности, управлявали Древен Египет в епохата на Новото Царство. Аменхотеп провежда една от първите в историята религиозни реформи, като се опитва да замени класическият за Египет пантеон от божества, заедно с много влиятелното жреческо съсловие, с култа към единствения бог-Слънце и отъждествяването му с владетеля. Нефертити се смята за символ на красотата от Бронзовата епоха, а Тутанкамон въпреки че не е прославил името си по време на управлението си, е интересен за науката, заради загадъчната си смърт едва на 20 години и с откриването на недокоснатата му през хилядолетията гробница.

Рийвс припомня, че гробниците на Аменхотеп и Тутанкамон в известната Долина на Царете са открити и проучени много отдавна – още в началото на ХХ век. Но археолозите така и не успяват да открият гробницата на царица Нефертити.
Начинът, по който е изградена гробницата на Тутанкамон, вътрешната й подредба и някои детайли от посмъртната му маска показват, че поначало тези богати дарове и украси не са били предназначени за малолетния наследник на трона на двете царства. Вероятно са подготвяни за Нефертити, която играе ролята на регент по време на първите години от управлението на момчето-фараон.

Според думите на британския археолог, около 80% от предметите, открити в гробницата на Тутанкамон са изработени не за него, а предшественика му и за приемната му майка – регент.
Рийвс посочва и още нещо. През последните години той се натъква на няколко писмени свидетелства, които подкрепят теорията, че гробницата на Нефертити трябва да се намира недалеч от мястото, където е погребан Тутанкамон. Всичко това кара британския археолог да предполага, че мястото за вечен покой на древната красавица трябва да се търси някъде наблизо.
Воден от това предположение, Рийвс започва да проучва много детайлни тримерни изображения на гробницата на Тутанкамон, заснети от компанията Factum Arte по време на експедиция на екип културолози през 2014 година. Археологът се надява да открие на тези изображения някаква следа, за да продължи напред в търсенето на неизвестната гробница.

На изображенията, на които може да се забележат дори и детайли, като как са нанасяни отделните слоеве боя и минимални неравности по повърхността, британският археолог се натъква на нещо незабелязано досега – на двете фрески на западната и северната стени на погребалната камера на Тутанкамон има поредица вдлъбнатини и следи от врати, скрити под не много дебел слой от замазка и други материали.

Рийвс предполага, че тези проходи може да водят към две помещения, които се срещат при всички гробници на фараоните от XVIII династия, освен при Тутанкамон. В северната стая, смята ученият, като се вземат предвид “женствените” украшения и маската на Тутанкамон, може да се намират останките на царица Нефертити.


В подкрепа на тази хипотеза говори още и фактът, че мазилката и цветовете на фреската на северната стена, видимо се различават по химическия състав на материалите, които са използвани за украсата на другите стени на гробницата. Дори и цветът на фона е различен – трите други стени са покрити с боя с жълто-златист оттенък, докато северната “тайна врата” е боядисана в бели тонове и украсена с различни орнаменти, характерни за по-ранен период от съществуването XVIII династия.

Причината Тутанкамон да бъде погребан в същата гробница, в която почива и Нефертити, би могло да се окаже внезапната смърт на фараона. Архитекти, жреци и прочие занаятчии просто са нямали време, за да подготвят отделно място за вечен покой на младият фараон, затова са били принудени да го положат до приемната му майка и регент в управлението.

Разбира се, за да бъде проверена верността на тази хипотеза, ще се наложат известни жертви и време – специалистите ще са принудени да повредят част от фреските, за да се убедят, че зад тях наистина има скрити помещения и евентуално едно от тях е гробницата на Нефертити.
Рийвс смята, че първата проверка, която може да се направи абсолютно безопасно, е да се използва радар, за да се провери, дали зад стената наистина има кухина. Но за да се осъществи подобно сканиране, трябва да се получи разрешение от властите в Египет.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...