22 април 2018 г.


Европейски астрономи са заснели нови изображения на интересната и уникална мъглявина-“призрак” в съзвездието Хидра. Учените се надяват, че новите данни ще им помогнат да разкрият тайната около раждането на звездите и планетите. 

Снимките на загадъчната планетарна мъглявина, родила се като резултат от продължителната агония на намиращата се в ядрото й звезда, която ще изчезне само след няколко десетки хиляди години (по космическата скала това е като един миг), са направени с телескопа VLT. Съобщението е разпространено от Европейската южна обсерватория.

В съобщените се обяснява, че Слънцето и другите относително малки звезди, завършват живота си като свръхнови. След това следва продължителната им агония протича през много етапи, в резултат на които на мястото на някогашното светило се появява неговият гигантски “призрак” – светеща планетарна мъглявина от изхвърлените външни обвивки на бившата звезда, в чието ядро се крият останките й – бяло джудже.

Подобни мъглявини живеят много кратко по космическите времеви мащаби – изчезват само за десетина хиляди години, защото горещият газ в тях се разсейва в междузвездното пространство. Накрая на мястото на престарялата звезда остава само звезда-бяло джудже.

Това е причината, поради която планетарните мъглявини са обект на голям интерес от страна на астрономите, изучаващи еволюцията на звездите и галактиките.

Един от най-загадъчните и интересни обекти от този вид е мъглявината Южна сова в съзвездието Хидра, която е с кръгла форма и освен това има невидим спътник – някоя от околните съвсем обикновени звезди.



Мъглявината се намира относително близо до нас – на около 10 хиляди години, което дава на астрономите, работещи с телескопа VLT, отличната възможност да заснемат с големи подробности този “призрак”.

Учените се надяват, че събраните данни ще им позволят да изчислят масата на астрономичните “метали” (елементите, по-тежки от водород и хелий), които се изхвърлят в процеса на формиране на планетарните мъглявини.

Според специалистите, подобни обекти са основните “доставчици” на материя, от която се формират планетите и данните за химическия състав на звездните “призраци” ще дадат на учените възможността да разберат, колко бързо и често се появяват нови планети в нашия Млечен път и останалите галактики във Вселената изобщо.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...