2 юли 2015 г.

Учени от Университета във Фрайбург (Германия) са преброили, че на планетата ни има 128 кратера, чийто диаметър надвишава 6 километра. За изследването си геофизиците са използвали данните за честотата на падане на астероиди, скоростта на протичане на ерозионните процеси на земната кора, а след това са сравнили теоретичния модел с действителното разпределение на ударните кратери по повърхността на Земята с реалните геоложки данни.

По този начин учените са преброили 128 гигантски кратера, което за планета с размери като нашата е съвсем малко. Например, на Марс заради удари от астероиди се наброяват около 300 000 кратера, а да се преброят лунните кратери просто е немислимо. Сега остава да бъдат проучени около 350-те кратера на Земята с по-малки размери – с диаметър между 250 метра и 6 километра.

Трябва да се подчертае обаче, че немските геофизици са преброили само кратерите, които са на повърхността. На науката са известни поне 60 големи кратера, скрити под почвата и скалите, или заличени от дънните отлагания. Предстои и те да бъдат изследвани.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...