28 юли 2015 г.

По време на разкопки на територията на природния резерват “Аркаим” е открит скелет, чийто череп е с необичайна форма. Версията за извънземен произход на странния скелет веднага беше подета от “специализираните” сайтове на почитателите на уфологията.

Разкопките се извършвани в природния резерват Аркаим в Челябинска област, на мястото на древно укрепено селище, датиращо от средата на бронзовата епоха – на границата между III—II хилядолетие преди новата ера. До наши дни мястото се е запазило в непокътнат вид, като и до днес се виждат местата, където са се намирали древните отбранителни съоръжения.

Аркаим е строен със строго ориентиран по четирите основни посоки входове. Всички окръжности в него, където са се разполагали жилищните и стопански постройки, са с един общ център, в който се срещат и всички радиални линии между постройките. Според някои от изследователите, планировката на селището представлява модел на Вселената в представите на праисторическите хора. Почитателите на по-екзотичните и уфологични теории приписват на местността аномални свойства, като я сравняват дори с британския Стоунхендж.

През тази година експедиционен отряд провежда в резервата “Аркаим” изследвания на некропола с обозначение “Мандесарка-6”. В една от погребалните могили е открито погребение на жена, живяла през III—II хилядолетие пр.н.е. Интерес представлява неестествено удълженият череп на погребаната.

Археолозите смятат, че покойната е принадлежала към някое от чергарските сарматски племена. За тях е характерна практиката да стягат главите на бебетата с дъски (подобно на шини) от двете страни, привързани с връвчици. Това довежда до деформиране и удължаване на черепите им. Не е ясна точната причина за този варварски обичай. Съществуват две основни версии – за да може по този начин да се различават “своите” от чуждите за племето, или пък е продиктувано от някакво екзотично схващане на сарматите за красота.

Разкопките на древното селище се водят от 1987 година. От тогава насам, наред с археолозите, своите версии за произхода на Аркаим предлагат всевъзможни “специалисти”. Някои предполагат, че “градът” е използван за обсерватория. Екстрасенси посещават разкопките за да се “зареждат” в мощния поток “енергия, която извира от това място”. Поклонниците на индуиските ведически направления твърдят, че Аркаим е родното място на Заратустра, а уфолозите не се съмняват, че укрепеното селище се е появило благодарение на извънземни.


Последната теория сега получава “ново доказателство” в своя подкрепа. Видео, зансето на мястото на разкопките, благодарение на сайтовете за уфолози вече набира популярност в мрежата и е известно като “находката с останки на извънземно”.
По издължената форма на черепа уфолозите веднага "идентифицират" т.нар. “сив пришълец” – същество с голямо чело и големи очи (във фантастичните филми подобни извънземни не са рядкост). За момента обяснението на археолозите за странните обичаи на древните племена губи по точки пред “по-очевидното” и сензационно твърдение за открити останки на извънземно.


1 коментара:

 1. Аркаим, скелет/череп на жена, живяла през III—II хилядолетие пр.н.е.

  http://4put.ru/pictures/max/1111/3414298.jpg

  Вдлъбнините на черепа над очните ябълки встрани на главата е възможно да са следи от превръзка за деформация на черепа (картината е извлечена от представеното видео).
  Специалистите са установили, че в древността деформацията на черепа е била осъществявана на детето след раждането през първите шест месаца с една или две меки кожени превръзки. Вероятно в конкретния случай е използвана една превръзка – от тила и на челото.
  При древните българи чрез такава деформация на черепа енергийно е била подсилвана епифизата, в резултат на което се е отваряло така нар. „трето око“.

  Подобна картина се вижда и в Египет:

  http://4put.ru/pictures/max/1111/3414297.jpg

  На главата на принцеса „Аmarna“, дъщеря на владетеля „Ikhnaton“ (http://sparotok.blogspot.com/2015/06/blog-post.html?spref=fb - ЕГИПЕТ И ТРАКИТЕ), е останала следа от превръзката, с която е деформиран черепа - използвана е една превръзка от тила и над челото. Може да се различи ширината на превръзката – горе между двете издутини на главата (над челото и на върха на главата), а долу – между издутината на тила (вляво), а другият край се губи в меките части.

  ОтговорИзтриване

Може да ви е интересно...