10 юли 2015 г.

Само след дни астрономите се надяват да разберат каква точно е повърхността на Плутон. На 14 юли 2015 година сондата New Horizons ще се приближи до планетата-джудже в нашата система. По заснетите от нея изображения учените се надяват да разберат как точно изглежда ландшафта на повърхността на Плутон.

За момента астрономите разглеждат три алтернативни варианта.
Пейзажът на Плутон е формиран в условията на резки сезонни колебания и се характеризира с наличието на причудливи смеси от лед от метан, азот и въглероден окис.
Сондата на NASA New Horizons ще предаде на Земята дани за Плутон през летния му период (който продължава цели 248 земни години), когато Слънцето ще напича “най-силно”.

На следващите картини (рисувани са от художници по описанията  на учени) са представени вероятните пейзажи, които може да се видят на повърхността на Плутон.


1. Повърхност със следи от тектонични процеси
Заради въздействието на ултравиолетовите лъчи върху скованите от студ молекули, слоевете замръзнал метан придобиват кафяв оттенък. Набраздената повърхност и гейзерите показват, че на Плутон протичат активни геоложки процеси, унищожаващи метеоритните кратери, и вероятно тази малка планета има топла кора.


2. Повърхност, обработена от ветровете
Когато ледовете се превръщат в газ, а газовете после отново замръзват, могат да се появят ветрове, които да допринесат за формирането на повърхността на Плутон. Рушещи се от ерозия върхове, следствие от падането на метеорити, а в най-високите им части се образува воден лед. Ултравиолетовите лъчи избиват водорода от замръзналия метан и на повърхността се появяват ивици от тъмен въглероден прах.


3. Хълмиста повърхност
Понеже на Плутон ледовете постоянно преминават от едно агрегатно състояние в друго – изпаряват се в атмосферата, след това кондензират отново на повърхността. Това вероятно води до заглаждане на възвишенията, запълване на дълбоките впадини помежду им и формирането на хълмове с полегати склонове.
Различните видове лед взаимодействат със слънчевата светлина и космическата радиация по различен начин, заради което се формира своеобразен “леден чакъл”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...