5 юни 2015 г.

Всичко от останките е подробно анализирано и изследвано. 3D реконструкция на останките.
Френски археолози откриха много добре запазени тленните останки на аристократка, живяла през XVII век. В ковчега й е открито и сърцето на любимия й мъж.
Оловният ковчег, в който е погребана жената, е открит на територията на бивш манастир във френския град Рен. Разкопките са предприети преди на това място да бъде изграден нов конферентен център. Откритието е направено през миналата година, но на учените е било необходимо време, за да проведат анализите на находката си и да систематизират получената информация.

Общо на мястото на разкопките са открити 800 гроба, в които са открити скелети и различни артефакти. Само едно от телата обаче се е запазило в отлично състояние: голяма част от косите, кожата, вътрешните органи и главният мозък са останали непокътнати. Добре са се запазили и обувките и дрехите – скромно облекло на монахиня.

По тези и други признаци археолозите установяват, коя е погребаната жена. Оказва се, че това е аристократката Луиза дьо Куенго (Louise de Quengo), починала през 1656 година. Съпругът й, рицар и един от най-влиятелните придворни от френската провинция Бретан, почива седем години по-рано. След това вдовицата се оттегля в манастир, където прекарва дните си до края на живота си. В специален калъф, положен в краката на покойната, е открито сърцето на нейния съпруг. Учените обясняват, че преди векове е било прието да се запазват някои жизнено важни органи на починалите близки.

Отлично са се запазили обувките и дрехите на покойната
Останките позволяват да се научи и “медицинската история” на жената. За своите 67 години тя е била с доста хронични заболявания. Страдала е от камъни в бъбреците, а причина за смъртта й е станала вирусна инфекция.

Тялото на Луиза дьо Куенго не е балсамирано. Запазването му в толкова добро състояние се дължи на херметичността на оловния ковчег, в който е положена. След отварянето на ковчега учените са разполагали само с няколко дни, за да го консервират. След края на всички научни анализи се предвижда останките да бъдат повторно погребани в едно от гробищата на Рен.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...