22 юни 2015 г.

снимка: NASA
За нас е напълно обичайна гледката на лунния полумесец. Обаче, ако се намирате на Сатурн с неговите многобройни спътници, може да се наслаждавате и на такава гледка – три лунни полумесеца.

Трите луни на снимката са Титан (диаметър от 5 150 километра), Мимас (с диаметър от 396 километра) и Рея (с диаметър от 1 527 километра). Титан, най-големият от спътниците на Сатурн, на снимката изглежда замъглен, защото се виждат само облачните му слоеве. И понеже атмосферата на Титан отразява светлината около целия спътник, полумесецът му изглежда по-удължен, отколкото на телата без атмосфера. Рея (горе в ляво) изглежда нащърбена, защото ледената й повърхност е осеяна с безброй кратери. Дребният Мимас (в центъра долу на снимката), ако се разгледа по-отблизо повърхността му, ще има какво да разкаже за “бурното” си минало.

Снимката е заснета на 25 март 2015 година с помощта на камерата за снимане във видимия спектър на борда на сондата Касини.  Заснета е от дистанция около 2 милиона километра от Титан. Всеки пиксел от изображението отговаря на 121 км от повърхността на Титан. Мимас е на дистанция от 3,1 милиона километра и всеки пиксел от снимката съответства на 18,4 км от действителността. Рея се намира на 3,5 милиона километра от Касини и всеки от пикселите й представлява 21,1 км от повърхността й.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...