22 юни 2015 г.

Изследователи от Университета в Тел Авив, заедно с учени от Испания, Великобритания и Австралия са установили с какво са се хранили древните ни предтечи, живели преди 400 хиляди години. Специалистите са извършили анализ на зъбен камък от млечни и постоянни зъби, открити по време на археологични разкопки в пещерата Кесем (Израел).

Резултатите от изследването сочат, че в зъбния камък са открити следи от дървени въглища, което свидетелства, че хората, населявали тази пещера в праисторическо време, са поддържали в нея постоянно горящ огън (предимно за печене на месо). Следите от дървени въглища в зъбния камък са доказателство и за първото “замърсяване” на околната среда в следствие на човешка дейност и неговото негативно влияние върху здравето на древните хора, смятат учените.

“Зъбен камък на такава възраст по-рано не е проучван, най-вече заради факта, че рядко се е запазвал годен за изследване. На нас обаче ни провървя. Благодарение на това, че пещерата Кесем е останала запечатана за около 200 хиляди години, множество артефакти, в това число и зъби, са се запазили много добре”, разказва професор Ави Гофер.

Изследователите са открили също и малки следи от нишесте и незаменими за организма мастни киселини, които най-вероятно се дължат на присъствието в менюто на древните хора на ядки или диворастящи зеленчуци. “Знаехме, че пещерните хора са ловували диви животни, убитата плячка са изпичали, трошели са костите, за да извлекат костния мозък и дори са ги използвали за изработката на каменни оръдия на труда. Но сега имаме и пряко доказателство, че в менюто им е присъствала и растителна храна”, уточнява професор Рен Баркай.

Наскоро археолози откриха доказателства, че пещерните хора са страдали от кариеси. Свидетелства за това са намерени на територията на днешно Мароко при изследването на скелети от хора, живели в пещери преди 15 000 години.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...