26 май 2015 г.

На нова снимка, заснета от космическия телескоп на NASA/ESA “Хъбъл”, е запечатан звездният куп Арка. Това е мястото в нашата галактика с най-висока плътност на звезди. Намира се на около 25 000 светлинни години от Земята в посока на съзвездието Стрелец, близо до “сърцето” на Млечния път. Подобно на съседния звезден куп - Quintuplet Cluster, Арката е сравнително млад (по астрономически мащаби) обект, чиято възраст е между 2 и 4 милиона години.

Плътността на звездите в звездния куп Арка е толкова голяма, че в регион с радиус колкото е разстоянието между Слънцето и най-близката до нас звезда, се наблюдават над 100 000 звезди!

Най-малко 150 звезди от клъстера са сред най-ярките в цялата галактика. Толкова са ярки и масивни, че консумират горивото си за съвсем кратък период от време. Животът им продължава едва няколко милиона години и накрая се превръщат в грандиозни свръхнови звезди. Поради краткият живот на звездите в клъстера, пространството между тях е запълнено с газ, в който се съдържат големи количества от по-тежки химически елементи, произведени в “пещите” на предишни поколения звезди.

И въпреки яркостта си, звездният куп Арка не може да се наблюдава с невъоръжено око. Светлината във видимия спектър от него не може да пробие през гигантските облаци от прах и газ в региона. За да го направят “видим”, астрономите използват комбинирани данни, заснети в рентгеновия, инфрачервения и радиодиапазона на спектъра – вълните с такива дължини могат да преминат през междузвездните прах и газ.

Изображението, заснето през 1999 г.
Това изображение е заснето от “Хъбъл” в инфрачервената част от спектъра и демонстрира подобрените възможности на телескопа след извършения ремонт, спрямо изображението, заснето през 1999 година.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...