17 юни 2021 г.


Германия, комуната Бризен: Млади растения папрат са образували форма, наподобяваща сърце, преди още да са се отворили “листата” им.

Всъщност, листа като такива, папратите нямат, въпреки да сме свикнали да ги наричаме така. Тези растения притежават обединени помежду си листовидни пластини, които лесно се бъркат с истински листа. Това обаче са цели системи от клонки, разположени в една плоскост. Нарича се вайя (от древногръцката дума за палмова клонка). Въпреки че са се появили преди повече от 400 милиона години, папратовите все още не са от растенията, при които има ясно отделяне на ваите на стъбло и лист.

Днес по света се срещат над 10 хиляди вида папратови. Само някои са годни за ядене. Сред тях е и орловата папрат, която е на снимката. Този вид расте в иглолистни гори, край поляни и сред обрасли с храсти райони. Среща се по цялото земно кълбо.



В корените на орловата папрат се съдържа много нишесте. По време на първата световна война в Германия орловата папрат е събирана и сушена, за да бъде преработена после в брашно. На Канарските острови от подобно тесто и до днес пекат много вкусен хляб.

В Япония от брашно от орлова папрат приготвят охладеното лакомство варабимоти, а в Корея използват същия вид брашно за да пекат специалитета от местната кухня чон (мекици с различен вид плънки). Всъщност, вкусът на орловата папрат е много добре приет сред корейците, китайците и японците. Още неразвилите се във ветрило млади папратови клонки се събират, осоляват, мариноват и след това се пържат.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...