16 април 2015 г.


Снимката не е от оазис в някоя пустиня, а от Porcupine Creek, където се намира голф игрището на курортното градче Ранчо Мираж в Калифорния.

Опалените от слънцето голи хълмове се простират на много километри околовръст. Всичко това е следствие от най-тежкото засушаване в тези райони.
Сушата продължава вече четири поредни години и в момента във водохранилищата на щата Калифорния има водни запаси само за около една година напред.

Поради сушата и намалелите запаси, губернаторът на щата Джери Браун предприе безпрецедентни мерки. От началото на месец април за пръв път в историята на щата е въведен режим на задължително пестеливо разходване на водата – разходваните количества трябва да се намалят с 25% по преценка на властите.

Ограниченията се отнасят до частните имоти, ферми, компании и почти без изключения всички дейности, освен болничните заведения.

Логиката в действията на властите е ясна – сушата продължава вече не една година и никой не се наема да прогнозира кога ще приключи. Отминалата зима почти не промени ситуацията, тъй като заради относително високите температури снегът не беше в достатъчни количества, за да може при топенето си да захрани водохранилищата в щата. Прогнозите за предстоящите лято и есен също не са оптимистични по отношение на валежите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...