16 април 2015 г.

Преди 3 години учените засичат астероид, който получава каталожният номер 2012 ТС4.  Не бива да го наричаме гигантски, но не е и съвсем малък. Според изчисленията на американския астроном Джудит Рийс от Тексаския научно-изследователски институт 2012 ТС4 е с диаметър около 40 метра. Кое го прави интересен?

Траекторията на този скален къс ще го отведе на 12 октомври 2017 година максимално близо до Земята. В много от интернет изданията вече се тръби за “катастрофално близкото” преминаване на астероида край планетата ни. От NASA дават точни данни, колко “опасна” е тази близост – космическият гостенин ще “профучи” на 115 000 километра покрай Земята. Колегите на американските специалисти от Европейската космическа агенция оценяват вероятността 2012ТС4 да се блъсне в Земята на “едно към един милион”.

И така, има ли някаква опасност за планетата ни? Всичко зависи от много параметри. В конкретния случай, при сблъсък със Земята, ще има взрив. Ако астероидът лети по допирателна траектория спрямо планетата, то взривяването ще се случи много високо в атмосферата. Нещо подобно наблюдавахме на 15 февруари 2013 година над руския град Челябинск.

Положението на 2012 ТС4 към 14 април 2015 година
В момента обаче е трудно да се говори – ако обектът промени траекторията си до приближаването към Земята – какви конкретни опасности може да крие този космически камък. Не е ясно как лети астероида, под какъв ъгъл спрямо земната орбита; не се знае нищо за състава му, нито точно може да се определи скоростта му при евентуално навлизане в земната атмосфера (115 000 километра са доста голямо разстояние).

Ако все пак се случи така, че тялото се отклони и се насочи към Земята, то съдейки по диаметъра му от около 40 метра, то силата на взрива при раздробяването му в атмосферата може да се очаква, че ще е най-малко двойно по-голяма от тази на челябинския метеорит. Гостенинът от небесата, паднал в Челябинска област преди 2 години, беше с диаметър около 17 метра и тъй като кинетичната енергия на едно тяло е правопропорционална на масата и скоростта му, то и взривът следва да е по-мощен поне два пъти.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...