6 април 2015 г.

Ако се доверим на твърденията на футуролозите, към 2050 година роботи ще вършат повечето от досадните ни ежедневни задължения и ще управляват автомобилите вместо нас. Ако се вярва на данните от ново проучване, през същата 2050 година голяма част от тези роботи ще паркират много често автомобилите ни пред джамии и църкви.

В ново изследване на Pew Research Center се казва, че през следващите 4 десетилетия религиите ще привлекат на своя страна повече хора, напук на схващането, че научната революция ще доведе до отмирането на вярата. Големите печеливши от прилива на вярващи ще са – съжаляваме, будисти – ислямът и християнството, цитира данните от изследването CNN.

Ислямът, най-бързо печелещата привърженици религия в световен мащаб, от 1,6 милиарда поклонници през 2010 година ще достигне до 2,76 милиарда през 2050 година, по данни на изследването. В средата на века мюсюлманите ще са 1/3 от предполагаемите 9 милиарда души, които ще живеят на планетата.

Християнството също ще печели привърженици, но не с такива бурни темпове. Предполагаемият ръст от 2,17 милиарда до 2,92 милиарда ще му осигури също близо 1/3 от световната популация през 2050 година.

Това означава, че през 2050 година 6 от всеки 10 души на планетата ще изповядват или християнството, или исляма. И вероятно за пръв път в историята на цивилизацията двете религии ще имат приблизително равен брой последователи.

Ако се погледне още по-напред във времето, то към края на XXI век може да се очаква, че мюсюлманите ще са повече от християните, въпреки шестте века преднина, с които следовниците на Христос разполагат в исторически аспект. Така може да се стигне до първият случай, когато мюсюлманите ще са повече на брой от християните (това може и да се е случвало в миналото по време на големите чумни епидемии в Европа, но никой от старите историци не си е поставял за цел да го проучи).

Pew Research Center е базиран във Вашингтон и е неправителствена организация, която се занимава само с безпристрастна обработка на фактите. Изследването им е отнело 6 години и е базирано на данни, събрани в 234 страни по света. Целта му е да установи как ще се развиват петте най-големи религиозни течения – будизъм, християнство, ислям, индуизъм и юдаизъм. Проучването засяга и развитието на местните религиозни течения, хората, неизповядващи никаква вяра, в това число и атеистите.

В изследването, което според Pew Research Center е първото по рода си, извършвано някога, са взети под внимание възрастовите особености на популацията в различните страни, раждаемостта, смъртността, както и миграционните нагласи. Погледнато съвсем повърхностно, мюсюлманските семейства са по-многобройни и в сравнение с другите религиозни общности, са общо взето по-млади. Един от всеки трима изповядващи исляма днес е на възраст под 15 години.

До този момент обаче не са извършвани толкова мащабни проучвания на тенденциите в религиозните общности, затова се налага да се направят някои уточнения.
Първо, данните за развитието на популацията са базирани на моментното състояние и предвиждания за  демографските тенденции. Например, мюсюлманките имат средно по три деца – най-много от религиозните групи, но ако в бъдеще образованието и заетостта се повишат, тази бройка би било нормално да спадне.

Второ, никой в Pew Research Center няма кристално кълбо, за да види в него бъдещи катастрофални явления като мащабни войни, световни катаклизми или икономически кризи, които биха могли коренно да променят цифрите.


В Pew Research Center  обаче работят висококвалифицирани специалисти по демографски въпроси и се очаква, че “са си написали домашното” и данните от 245-те страници на доклада им следва да се вземат под внимание. Ето няколко от по-интересните изводи, до които спецовете са достигнали и които ни показват как ще изглежда света (или поне що се касае до въпросите на вярата) през 2050 година:
- Атеистите, агностиците и религиозно необвързаните хора в САЩ ще се увеличат (от 16% до 26%), но в световен мащаб относителният им дял ще намалее;

- пак в САЩ, християните ще намалеят от 78% до 66% от населението. Мюсюлманите ще изпреварят юдаистите като най-голяма религиозна общност след християнството;

- Субсахарската част на Африка ще е родното място на 40% от християните по света, а в Нигерия те ще са по-многобройни, отколкото във всички други държави по света, освен САЩ и Бразилия;

- Индия ще има най-голямата мюсюлманска общност, изпреварвайки сегашният лидер Индонезия. Но индуизмът ще си остане господстваща религия в страната;

- Повече от 10% от жителите на Европа ще изповядват исляма. По численост до 2050 година  християните на Стария континент ще намалеят с почти 100 милиона души;

- Последователите на индуизма (1,4 милиарда днес) и юдаизма (16 милиона) ще нараснат, докато будистите ще са около същото ниво като през 2010 година (5,2 милиона);

- През следващите десетилетия 106 милиона души ще се отрекат от християнството (46 милиона последователи на други религии пък ще станат християни, което донякъде ще компенсира загубите);

- Страните, в които преобладаващото мнозинство са християните, ще намалеят до 151. Очаква се най-голям отлив на християни да има в Австралия, Босна и Херцеговина, Франция, Холандия, Нова Зеландия, република Македония и Великобритания.

- Към 2050 година в 51 страни по света повече от 50% от населението ще изповядват исляма.  Към новите държави с предимно мюсюлманско население ще се присъединят Македония и Нигерия.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...