11 април 2015 г.


Най-старата запазена до наши дни вана е датирана от II-то хилядолетие преди новата ера. Открита е при разкопки на Двореца в Кносос на остров Крит. Археолозите попадат на нея в “покоите на царицата” – жилищните помещения, отредени за съпругата на владетеля. В едно от по-малките помещения на покоите е открита изрисувана глинена  вана, която по нищо не отстъпва на съвременните.

Специален канал, издълбан под пода на двореца е извеждал отпадните води от стаята за къпане. Каналът има и “ревизионни” отвори, за да може да се почиства.

Усъвършенстването на ваните продължава във времената на Микенската цивилизация, властвала на територията на континентална Гърция около 1600—1100 година пр.н.е. При разкопки на разкошен дворец от този период в град Пилос, е открита вана от теракота, вградена в глинена поставка и богато украсена отвън и отвътре с рисунки.

В стената на стаята за къпане също е открит канал, свързан с подземната част на канализацията, която да отвежда навън мръсната вода. Подобни “устройства” са достигнали и до наши дни, при това практически без да са внесени каквито и да е принципни промени.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...