18 април 2015 г.

Когато фотографът Adam Voorhes започва да търси материал за поредното си издание, попада на забравена “колекция”, съхранявана в прашасал шкаф в архивите на Университета в Тексас. Случайно сред стъклениците намира и този стряскащ артефакт – гладък човешки мозък, без никакви бразди и гънки.

Липсата на нагъване на кората на главния мозък се нарича лисенцефалия (от гръцките думи за “гладък” и “мозък”). Това е рядко заболяване и се дължи на малформация на плода.

Фотографът се опитва да разбере повече за историята на тази потресаваща находка. Налага му се да проучи историите на почти стоте човешки мозъка, от които се състои “колекцията”. Но усилията му са напразни и не успява да разбере нищо конкретно за човекът, на когото някого е принадлежал този мозък.

Хората с подобна или по-слабо изразена форма на лисенцефалия не могат да преглъщат, страдат от мускулни спазми, припадъци и много трудно научават каквото и да е. Голяма част от хората с такова заболяване почиват преди да са навършили 10 години.

Всички мозъци в сбирката са на пациенти от държавната психиатрична клиника в Остин, Тексас. Извлечени са след смъртта на пациентите и са консервирани в стъкленици с формалдехид, за да послужат като учебни пособия на студенти по медицина. Повече от 20 години обаче сбирката събира прах по лавиците в архива на една от лабораториите. Всеки от “експонатите” в тази сбирка носи признаците на някакво заболяване, но мозъкът с липсващи гънки е абсолютно уникален.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...