12 април 2022 г.

Името на Юрий Гагарин е известно по цял свят, защото това е човекът, който пръв се откъсва от оковите на земната гравитация. На 12 април 1961 година Юрий Гагарин, на борда на космическия кораб “Восток-1” извършва първия в историята на човечеството полет извън пределите на земното притегляне.

Корабът е изстрелян от Байконур, излиза в открития космос и извършва една обиколка около Земята като неин изкуствен спътник. Старта на първия пилотируем космически полет се води от Главния конструктор Сергей Павлович Каральов. Полетът продължава само 108 минути.

След като прави една обиколка около планетата спускаемият апарат на кораба се приземява на територията на бившия СССР в Саратовска област. На височина от няколко километра от повърхността, в съответствие с предварителния график, космонавтът се катапултира и се приземява с парашут, близо до мястото, където пада капсулата.



Гагарин се приземява в 10:55 часа местно време в полето, близо до село Смеловка, Саратовска област.

Да се оцени значението за човешката цивилизация на този първи космически полет е сложна задача. От него започва човешкия път в космоса. В чест на това забележително събитие 12 април се отбелязва като Световен ден на авиацията и космонавтиката.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...