3 март 2015 г.


Две шейни, теглени от коне, препускат по леда на езерото Чилдър в източната част на Анадола, близо до границата на Турция с Грузия и Армения. Това е една от атракциите, които предлага на туристите този не особено популярен за почивка край. Дори и през лятото гостите дошли да отморят на това място не са много. Затова през зимата предприемчиви местни жители си вадят хляба, като предлагат на не многобройните туристи разходка с конски впрягове и шейни по замръзналите води на езерото. Една такава разходка струва 25 турски лири за двама.

Езерото Чилдър (Çıldır Gölü) е образувано вследствие на тектонични размествания. Простира се на площ от 123 квадратни километра, което го прави второто по големина в региона. През зимата замръзва до дълбочина от метър и половина, образувайки безкрайна ледена пързалка. По крайбрежието му са разпръснати множество симпатични “съоръжения, подобни на иглутата на ескимосите. Това обаче са чайни къщички, изградени от лед. В тях туристите може да се подслонят за кратко и да си поръчат чай, сварен с вода от езерото.

В района се намира само един ресторант - Atalay’in Yeri. През зимата в него се сервира специалитет от жълт шаран (тур. sarı sazan). Недалеч се намира селцето Veliköy където през зимата туристите може да попаднат на т.нар. Kar Güreşi Festivali. Наименованието фестивал е твърде пресилено. По същността си това са “снежни борби”, в които местни турци и гости от съседна Грузия, облечени само с кожени панталони, се впускат в борба на снега. Схватките са краткотрайни, защото температурите са доста под нулата и борците твърде бързо губят сили, въпреки разгорещените борби.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...