21 юни 2020 г.

Макрофаг поглъща бактерия (снимка: Dr. David Phillips / Visuals Unlimited / Corbis)
В последните години и авторитети, и шарлатани, в един глас се опитват да ни убедят, че солта не е много полезен продукт. Свързват прекомерната й употреба с повишено кръвно налягане,  опасността от сърдечно-съдови заболявания, а според някои данни, дори и с автоимунните заболявания. Миналата година, например, в списание Nature бяха публикувани наведнъж три статии, в които се описва влиянието на солта върху имунитета. В тях се твърди, че свръх обилното солене на яденето може да е свързано с множествената склероза.

В нова статия, обаче, публикувана в Cell Metabolism голяма група изследователи от Университета Вандербилт (Тенеси, САЩ) и Университета Ерланген–Нюрнберг (Германия), се казва, че солта - напротив – е полезна за имунната ни система. Известно е, че когато консумираме прекалено много сол, тя се отлага като запаси в съединителната тъкан на кожата. Йенс Титце (Jens Titze) обаче и неговите колеги забелязват, че при лабораторни мишки солта се натрупва в кожата им, дори и животните да бъдат държани на безсолна диета. От своя страна, кожата е първото препятствие срещу проникването на инфекции, затова и в нея се съдържат много имунни клетки. Възниква въпросът, дали солта не е необходима за ефективната работа на кожния имунитет?

В първите редове на битката с патогенните организми, които атакуват телата ни, влизат т.нар. макрофаги, които в буквален смисъл изяждат проникналите микроби. За да проверят хипотезата си, изследователите отглеждат миши макрофаги в хранителна среда с различна концентрация на натриев хлорид, тоест – обикновена готварска сол.
Оказва се, че при концентрация на сол, равна на тази в кожата на мишките, макрофагите по-активно отделят молекули, с които убиват патогените. Когато на имунните клетки “подхвърлят” бактерии Escherichia coli или възбудителите на лайшманиозата Leishmania major, то след денонощие “посолените”  макрофаги унищожават повече от половината и E. coli, и L. major, докато макрофагите на “безсолна” диета остават далеч от това ниво.

Експериментът обаче не се ограничава само с опити на ниво клетъчни култури, отгледани в хранителна среда. Изследователите разделят лабораторните мишки на две групи, като едната е поставена на “солена” диета, а другата на “безсолна” диета в продължение на две седмици, след което ги заразяват с лайшманиоза, инжектирайки възбудителя на болестта в кожата на възглавничките на лапите им. В течение на следващите 20 дни инфекцията се развива еднакво и при двете групи животни. После обаче, зарастването на възпалените места и раните при мишките, консумирали нормално солени храни, протича по-бързо и концентрацията на патогените при тях се оказва в пъти по-ниска, отколкото при мишките, поддържани на “безсолна” храна.



И още едно наблюдение. Оказва се, че при хората също се наблюдава натрупване на солни запаси в онези участъци от кожата, където има опасност от бактериални инфекции. С други думи, и за нашия имунитет солта очевидно играе важна роля. Вероятно, в много древни времена, когато още е нямало нито антибиотици, солената активация на защитните системи е играла още по-важна роля. Но не бива да се забравят негативните ефекти от прекаляването със сол. Така че не бива да се консумира прекалено много сол, с надеждата, че това ще повиши стабилността на имунната система.

Получените нови резултати по-скоро показват, че никога не бива едно естествено срещано в природата вещество да се нарочва за абсолютно вредно или полезно – просто защото, науката ни все още не знае всичко за начина, по който функционират нашите тела. А и ползата или вредата са зависими от количествата. В случаите на прекаляване с консумацията на сол, наистина може да се изложим на рисковете, упоменати в началото, в това число и с разстройване на имунната система, вместо с “подсилването” й.
От друга страна обаче, нищо не ни пречи да повишаваме локално нивата на сол на онези места, където е необходимо. Съвсем реалистично е в бъдеще да се появи нещо като “солени лепенки” или кремове за бързо зарастване на рани, в които да е включена и необходимата по количество сол, която да играе ролята на евтин имуностимулатор.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...