30 март 2015 г.

Учени, работещи в Египет, са открили най-старото известно до момента доказателство за смърт, настъпила след боледуване от рак на гърдата. Следите от пораженията, нанесени от тумора, са открити по скелета на възрастна жена, живяла по времето на VI-тата Династия, т.е. преди 4200 години.

Министърът на Египет по античността Махмуд ел Дамати заявява пред Ройтерс: “Изследването на останките показва типичните поражения, провокирани вследствие на метастази на рак на гърдата”. Агенцията цитира думите му, според които “костите показват напреднала форма на деградация”. Според данни на учени от Испания, останките са принадлежали на знатна египетска дама от Елефантия – най-южният град на древната държава. Погребението е открито в некропол край Qubbet el-Hawa, западно от Асуан, Египет, уточнява агенция Ройтерс.

Раковите заболявания са сред най-масовите “убийци” в съвременния свят. Но сравнено с останалите болести, сред археологическите находки почти не се срещат следи от това заболяване. Поради тази причина мнозина смятат, че туморите са феномен на новия свят – резултат от модерния начин на живот и заради факта, че живеем по-дълго. Новата находка обаче е още едно доказателство в подкрепа на по-логичното обяснение - раковите заболявания не са били рядкост в античния свят, но хората тогава не са доживявали до такава възраст, при която се развиват характерните за възрастните ракови заболявания.


Миналогодишно изследване на Михаела Биндер от Университета в Дърам описваше метастази на карцином, открити в костите на млад мъж, починал на възраст между 25 и 35 години, живял в древна Нубия около 1200 г. пр.н.е. Неговите останки (Sk244-8) са открити през 2013 година в гробница в североизточната част на Амара, която се намира на територията на съвременен северен Судан. По гръбначния стълб, ребрата, гръдния кош, ключиците и бедрените кости, както и по тазовата кост на скелета са идентифицирани множество огнища, причинени от разсейки на тумора.

Екипът е описал патологични промени в следствие на множество заболявания – от гъбична инфекция до множествена миелома. След радио-изотопно изследване, микроскопски анализ и сканиране с електронен микроскоп на лезиите, учените стигат до заключение, че това са метастази на вторичен карцином или неподлежащ (заради липсващи данни) на точна класификация рак на меките тъкани. Дори и днес първичният рак на костите е рядко заболяване, но раковите клетки най-често поразяват с разсейките си костната структура.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...