1 март 2017 г.


1 март в Исландия се отбелязва като ден на бирата – Bjórdagurinn. Ритуалът по отбелязването на празника се състои само в едно – да се пие толкова бира, колкото човек може да поеме. Денят не е избран случайно. На този ден през 1989 година в страната влиза в сила законът за бирата, с който се отменя окончателно “сухият режим”, действал в страната в течение на 75 години.

Денят на бирата се празнува във всички барове и ресторанти на Исландия. Освен това се провежда фестивал на бирата, където най-дейни са разбира се студентите, но всеки желаещ може да се включи в многобройните състезания по надпиване с бира.

Бирата в Исландия се превръща в “политически некоректно” питие преди 100 години. По онова време страната се бори за независимостта си от Дания, а пиенето на бира в съзнанието на исландците се свързва изключително с начина на живот на датчаните. През 1908 година в страната, в която борбата за независимост и толерантността се подхранват взаимно, е проведен референдум. Допитването цели да се прокара закон, с който от 1915 година да бъде забранено пиенето на бира. 60% от тогавашните гласоподаватели се съгласяват с подобна мярка. Въвеждането на забраната за употреба на алкохол тогава е нещо подобно на това, което в наши дни се случва със забраните за тютюнопушене. И съвсем скоро е намерен начин за заобикаляне на ненужните забрани – докторите започват да предписват вино и коняк с медицински цели. Виното в дози от по 1 литър дневно се препоръчва за лекуване на какви ли не болежки, а за сърдечно-съдова профилактика се ползва конякът.
Втора пробойна в безалкохолната Исландия отварят испанските производители на вино. Под силния лобистки натиск исландските политици са принудени през 1921 година да разрешат вноса на испански и португалски вина, защото испанците заплашват, че ще спрат да изкупуват основната износна стока от Исландия – сушената треска.

Бирата обаче е от питиета, които докторите не предписват по никакъв повод, а и никой не упражнява натиск отвън в нейна полза. От политически конюнктурни съображения пивото си остава абсолютно нелегална напитка. Сухият закон е смекчен през 1930 година, но окончателното анулиране на забраните за консумация на бира идва едва през 1989 година.

Архивна снимка, заснета в исландски бар на 1 март 1989 година. снимка: Associeited Press.
От тогава 1 март се чества като ден на бирата.
Заведенията остават отворени през цялата нощ и единственото условие е… да може да си платите, защото бирата в Исландия не е от най-евтините. Ако трябва да сме точни, дори напротив – там са едни от най-високите в света (пинта бира в бар може да ви струва и над 10 евро).

Разбира се, не е задължително да прекарате цял ден в баровете. Може да участвате и в някоя от другите надпревари, съпътстващи празника – от правенето на снежни фигури до гонки със снегоходки.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...