14 февруари 2022 г.


Запознатите с интернет знаят какво е YouTube – място, на което всеки има правото да сподели свои видео материали. Успехът си YouTube дължи на лесния и интуитивен начин за споделяне и гледане на видео материали. Из милиардите файлове всеки може да намери онова, което желае да гледа – от любителски филмчета, до професионално заснети филми.

YouTube е създаден на 14 февруари 2005 година от трима бивши служители на компанията PayPal – Стив Чен, Чад Хърли и Джавед Карим. Те използват технологията Flash Video, която позволява да се получи достатъчно добро качество на записа при сравнително малък обем на прехвърляните данни. Проектът много бързо става любимо място и начин за забавление, и според статистическите данни изпреварва по популярност господстващата по това време развлекателна социална мрежа MySpace.



Първото видео, качено в YouTube е 18-секунден любителски клип, заснет от Джавед Карим в зоопарка на Сан Диего. Това се случва на 23 април 2005 година. През ноември 2006 година YouTube е закупен от Google (преди да бъде придобит от лидера в интернет, сайтът по своето съдържание и предназначение е сходен с Google Video), и в момента е дъщерна компания на Google Inc. През годините дизайнът на YouTube и възможностите, които предлага, постоянно се развиват и променят.



Потребителите могат да качват в YouTube видео в няколко от най-разпространените видео формати. Технологията за публикуване е максимално опростена, затова сайтът е популярен и привлекателен за любители, но и за професионалисти.

Според статистиката към май 2011 година всяка минута в YouТube се качват 48 часа видео, а за денонощие - 69 120 часа. През януари 2012 година всеки ден са гледани над 4 милиарда клипа от YouTube. Към услугата е добавена и възможността да се коментират видеоматериалите, да се оценяват – както клиповете, така и коментарите към тях, да се добавят рекламни и пояснителни бележки, субтитри и т.н.

Всеки потребител може да забрани видеото му да бъде споделяно в други сайтове, блогове и форуми. А според правилата на YouTube е абсолютно забранено в сайта да се качват клипове, които нарушават законодателството по отношение на авторските права.



Днес YouTube се е превърнал в достатъчно по значимост явление в медийната среда, с което се налага да се съобразяват всички, дори и телевизионните канали.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...