16 февруари 2015 г.


Бенгалско момиче се готви за празника Пахела Фалгун – първият ден на пролетта. През този ден в столицата на Бангладеш, Дака, всички се обличат с жълти и оранжеви сарита, а на главите си слагат венци от цветя. За украса най-често се ползват жасмин и роза. Цветята се вплитат в косите или се носят зад ухото.

Другите цветя, на които се отдава предпочитание през този ден са календулата и герберите. Кулминационните празнични шествия се провеждат пред кампуса на Университета в Дака, където се намира и факултетът по изобразителни изкуства. Заедно с момичетата в празника за посрещане на пролетта се включват и хиляди момчета и млади мъже, които също са облечени в ярки цветове.

Танците започват от сутринта. Освен в Бангладеш традицията да се отбелязва Пахела Фалгун е разпространена в Западна Бенгалия и някои други индийски щати, в това число Асам, Трипура, Джаркханд и Ориса, където летоброенето се води по бенгалския календар.
В страните, където официално се ползва григорианския календар, тържествата за Пахела Фалгун се провеждат на 12 февруари.

Бенгалците пък традиционно отбелязват празника в първия ден на Фалгун – един от двата пролетни месеца (заедно с Читра). Бенгалският календар дели годината не на четири, а на шест сезона: лято, сезон на дъждовете, есен, сух сезон, зима и пролет. Всеки от шестте сезона е с продължителност от два месеца.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...