16 февруари 2015 г.

Майка храни малките си сибирски тигърчета в Siberian Tiger Forest Park
Край град Харбин в китайската провинция Хъйлундзян се намира центъра по селекция и отглеждане на сибирски тигри Siberian Tiger Forest Park. На територия от 144 декара в центъра живеят над 500 възрастни тигри и малките им.

Сибирските тигри, наричани още и амурски, са най-големите представители на семейството на котките в света. Обитават безкрайните простори на тайгата в югоизточна Русия, по бреговете на реките Амур и Усури, както и в някои райони на Китай и Северна Корея.

Сибирският тигър е сред най-малобройните представители на подвида тигри - тези редки хищници от семейството на котките. Вписан е в Червената книга на застрашените от изчезване животни. През 2005 година популацията му в Далечния изток е оценявана между 423–502 екземпляра (95% от световната популация обитава този регион). Сега се провежда поредното преброяване.

Специалистите ще обследват територия от над 150 000 км² тайга. Съставени са 1500 маршрута, по които 2 000 души ще търсят следи от тигрите, ще ги измерват и ще записват данните. След това информацията ще се обработи по специална методика, която позволява да се определи точният брой на живеещите в Далечния изток тигри, както и техния пол и възрастта им.

През май се очакват предварителни данни от преброяването, а окончателните резултати ще са ясни през октомври 2015 година.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...