4 февруари 2015 г.

снимка: Марк Бриджуотър
Кралски албатроси се борят за парче риба. Снимката е направена от фотографа Марк Бриджуотър, който живее в най-големия град Крайстчърч на южния остров на Нова Зеландия.

Кралските албатроси и странстващите албатроси са с най-голям размах на крилете сред птиците. Средно размахът на крилете им достига до 280 – 320 сантиметра.
Кралският албатрос е описан още през 1825 година, но окончателното разделяне на вида от странстващия албатрос се случва чак в края на XIX века, след серия публикации на новозеландския орнитолог Уолтър Лаури Булер.
Двата албатроса се различават лесно – кралските имат характерна черна лента на клюна.

Албатросите могат да се видят на големи разстояние от сушата. Някои все пак предпочитат да се навъртат около шелфовите води, но в никакъв случай не могат да се нарекат прибрежни птици. За албатросите сушата е нужна само за отглеждане на потомството. Както и повечето морски птици те са представители на т.нар. стратегия на К-естествен отбор – живеят значително по-дълго от птиците, които обитават бреговите зони; размножават се в по-напреднала възраст и отглеждат относително по-малко на брой потомства.

Кралските албатросите живеят до 58 години. Известен е случай, когато албатрос, маркиран в зряла възраст от орнитолозите, е наблюдаван след това в продължение на още 51 години. Това дава право на специалистите да предположат, че той е доживял до 61-годишна възраст.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...