13 февруари 2022 г.


През тези дни едната половина на човечеството ще подарява на другата половина символа на любовта – сърцето. Или поне онова, което сме приели, че изобразява сърце. Но в действителност символът, с който показваме любовта си, няма нищо общо (или трябва да си с много бурно въображение, за да видиш подобието) с анатомичният орган, който сме свикнали да отъждествяваме най-възвишеното човешко чувство. И така, какво всъщност представляват “сърчицата”, които си разменяме?



Характерната форма на “любовното сърце” всъщност изобразява съвсем друга част от тялото или дори просто е стилизиран лист на… бръшляна.

Това растение разполага с допълнителни корени, излизащи от стъблото му. С тяхна помощ бръшлянът се увива около предметите, край които расте. Древните гърци и римляни са приемали бръшляна като символ на дълбока обвързаност и са изобразявали растението на надгробните плочи, като символ на вечната привързаност. С течение на времето символът се е трансформирал и се е превърнал в знак за вечна любов.




Венера Калипигос от Златния дом на Нерон
Има обаче и друго виждане по въпроса за “любовните сърца”. Професорът по психология в Университета Роанок във Вирджиния, Галдино Пранцароне е привърженик на тезата, че този символ е стилизирано изображение на дамско дупе. Заключението му е на база детайлни проучвания за произхода и символиката на католическия ден на свети Валентин. Ученият изхожда от това, че древните гърци, почитали богинята на любовта Афродита, особено се възхищавали от красотата и съвършенството на бедрата й. В Сиракуза бил издигнат храм в чест на Афродита Калипигос (дословно — Афродита “с красивото дупе”). В Златния дом на Нерон пък е открита статуя на Венера Калипигос, за която се смята, че е реплика по оригиналната статуя от храма в Сиракуза. Професорът смята, че този езически символ, пресъздаващ гледката на красиво дамско дупе (или иначе казано – най-възбуждащата мъжките фантазии гледка), по-късно е преминал с леки корекции на формата и е получил новото значение – на “любовно сърце”.







Към коя от тезите ще се придържате е лично ваш избор. Възможно е да имате и друго схващане, какво всъщност наподобява формата, която сме натоварили с толкова много символика.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...