12 февруари 2015 г.

Пейнтед Хилс (буквален превод “Боядисаните хълмове”) карат пейзажа в планините на Орегон да изглежда като извънземен. Изрисуваните от природата хълмове са разхвърляни на площ от над 12 квадратни километра, която е част от  Националния паметник Джон Дей Фосил Бедс Нешънъл Монумент (John Day Fossil Beds National Monument). Тези като че ли оцветени с четка и боя хълмове са се формирали преди над 30 милиона години. Появата си дължат на изменения в климата и вулканични изригвания.

Някога в тази местност са текли реки, а преобладаващият климат бил топъл, тропически. В гъстите гори са обитавали много животински видове, като например праисторически слонове и коне, саблезъби тигри. С течение на годините пейзажът започва да се променя отново и отново и различните почвени слоеве се размесвали; с утайките на речните дъна се отлагали различни минерали, а пластовете започнали да се пресоват един под друг. Така се ражда колоритът, на който се наслаждаваме днес.

Жълтата и синьо-зелената окраска на почвата се дължат на различни съединения на желязото и магнезия; скалните образувания като шисти, алевролит и аргилит дават сивите и кафеникави пластове в картината; тухлените и червени пластове са латеритни почви – спомен за времената, когато на това място е било топло и влажно; а черните пластове свидетелстват за наличието на лигнитни въглища.

Интересното е, че според това по кое време на деня наблюдавате Пейнтед хилс, ще виждате различни нюанси на цветовете (заради различният ъгъл на падане на светлината). А най-ярки са цветовете в тази природна картина веднага след дъжд.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...