10 февруари 2015 г.

Запушете канала на мивката или ваната, напълнете ги с вода и после махнете запушалката. На къде ще се завихри водата, докато се изтича?

Ако симулирате “домашния водовъртеж” в лабораторни условия, и мивката (или ваната) ви са с идеална сферична форма, направлението, в което водата ще се завихри, зависи само от това, в кое полукълбо на Земята провеждате експеримента. При липсата на външни въздействия мини водовъртежите се завихрят само под влияние на т.нар. Кориолисова сила, чийто ефект се изразява в отклоняването от права линия на движещ се обект спрямо въртяща се отправна система.

За да онагледим какво е следствието от Кориолисовата сила, представете си, че на полюса поставим супер точен футболист и го накараме да шутира по въображаема врата, намираща се на екватора. Със сигурност няма да може да отбележи гол, защото за времето, за което топката лети от полюса до екватора, вратата ще се е отместила заедно с въртенето на Земята. В двете полукълба на планетата ни Кориолисовата сила действа в противоположни посоки. За супер-футболиста, който бие “дузпа” от северния полюс, вратата ще се отмести наляво, а за другия, от южния полюс – надясно.

Във всекидневието ни не забелязваме действието на тази сила. Тя става забележима при относително големи скорости, на големи разстояния или при наблюдение за по-продължителен период от време. Обаче силата си действа и винаги е действала. Например, реките, които текат паралелно на меридианите, по различен начин отмиват бреговете си – единият винаги е по-висок, тъй като водата, под действието на Кориолисовата сила, мие по-силно другия.
Пак поради Кориолисовата сила в северното полукълбо циклоните се завъртат в посока обратна на часовниковата стрелка, а в южното полукълбо – по посока на часовниковата стрелка. При това, колкото по-близо до полюсите се наблюдават такива явления, толкова ефектът е по-ясно изразен, а на екватора практически липсва.

Затова отговорът, защо в домашни условия изтичащата се вода се завихря ту по часовниковата, ту срещу часовниковата стрелка е следният – зависи от въздействията, които волно или неволно оказвате. Преместете мястото, на което се влива или сложете някакво препятствие пред изтичащата се вода и ще промените посоката на “мини” водовъртежа.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...