10 февруари 2015 г.

снимка: Cristina Quicler / AFP
Ято пъстроцветни мъжки гълъби преследват единствената “дама” по време на традиционно съревнование, организирано от професионалисти, отглеждащи гълъби в южното испанско градче Болулос де ла Митасион (Bollullos de la Mitacion, провинция Севиля). Подобни състезания се провеждат и във Валенсия и Мурсия. Идеята е гълъбите да останат възможно най-дълго време във въздуха, гонейки самката. Най-издръжливият от пернатите получава правото да ухажва дамата.

Най-важното е не породитостта на мъжкия, а привързаността му към женската. За подобни брачни съревнования тренировките започват от около тримесечна възраст. Първо мъжките се тренират “на земя” – няколко десетки самци биват пускани под дърво, на която е кацнала специално обучена самка. Нейната задача е да се “дърпа” на ухажорите”. След известно време се преминава към тренировки във въздуха.

За да могат да различават птиците си собствениците им са измислили специална “екипировка” – боядисват перата им с бои от естествен произход, които са безвредни за гълъбите. В цялото съревнование има и скрит подтекст – поведението на гълъба е като проекция на собственика му. Олицетворява неговите спортни, материални и любовни умения (или обратното – неуспехите му).

Да си собственик на гълъб шампион е не само престижно, но и много доходно постижение. Случвало се е подобни местни състезания да се превръщат в шампионати от национален мащаб, а цената за победилите в надпреварите гълъби са достигали и до 30 000 евро.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...