5 февруари 2022 г.

Около обяд на 5 февруари 1783 година за жителите на областта Калабрия в южната част на Апенинския полуостров започва един нескончаем ад. В продължение на почти два месеца земните трусове следват един след друг, а някои са съпроводени и с високи вълни цунами.

Първият и най-силен трус е по пладне на 5 февруари. По съвременни оценки трусът е с магнитуд 7 по скалата на Рихтер. Близо до епицентъра земята се тресе толкова силно, че според очевидци, хората губят равновесие и падат. Трусът е усетен в цяла Южна Италия и на намиращият се в близост остров Сицилия. Над 180 населени места – малки и големи – са засегнати. Към разрушенията се добавя и избиването на гейзери от термални води, а по крайбрежието цунами помита ниските части на градовете. Жертвите само на този трус са над 30 000 души, а Реджио ди Калабрия е превърнат в руини.

Учени от онова време описват в записките си, че на места в земната кора са се образували пукнати ни широки до 45 метра, а на дълбочина някои достигат и до 70 метра.


През следващите два дни – 6 и 7 февруари, в същи регион следва нови два силни вторични труса с магнитуд около 6-та степен по скалата на Рихтер. И адът не спира до тук. През следващите почти два месеца земетресенията следват непрестанно – регистрирани са над 1000 затихващи труса. Крайбрежните райони, връхлетени на два пъти от цунами с височина около 6 метра, са опустошени и от многобройните активизирали се свлачища.



Земетресенията предизвикват на два пъти цунами. Корабите в залива на град Месина са изхвърлени в плитчините, а градът е залят от прииждащите вълни.
Последните две силни земетресения в региона са регистрирани на 1 и 28 март. Те са относително по-слаби и жертвите, които причиняват не са толкова мащабни. Общо през двата месеца, през които природните стихии бушуват, загиват над 60 000 души. Други поне 10 000 души стават жертва на епидемиите, които се разразяват, заради влошените санитарни условия.

По своята продължителност и по броят на жертвите, серията земетресения от 1783 година в Калабрия са сред най-смъртоносните прояви на природните стихии.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...