20 януари 2015 г.


Учени се натъкват на уникална находка в древноегипетско погребение. Откъс от най-старото известно на науката Евангелие е открито в погребална маска на мумия. Предполага се, че текстът се отнася към I век от нашата ера. За момента обаче съдържанието му не се огласява, пише Live Science.

Листът папирус с фрагмент от Евангелието на Марк е бил използван в пластовете за направа на погребална маска. Маските за мумиите на фараоните са изготвяни от злато, но за обикновените хора това е твърде скъпо “удоволствие”. Затова погребалните им маски са изработвани от папирус, лен, лепила, глина и са декорирани с бои.

През последните години учените се научиха да отделят пластовете, от които са направени такива маски, без да повреждат мастилата и боите, положени по тях. Това прави възможно разчитането на текстове по папирусите, които също са скъпи и поради това нерядко в древността са прибягвали до използването им като “вторични суровини” за направата на погребални маски.

За находката съобщава канадският специалист по Библията Крейг Евънс. Според казаното от него, откритият от археолозите текст е написан не по-рано от 90 г.
Информацията за уникалната находка едва ли би станала достояние на широката публика, ако вече не беше налице информацията за открит през 2012 година друг фрагмент от този текст.
Обикновено по неписани споразумения между собствениците на такива артефакти, музеи и университети толкова важни сведения се пазят в тайна, докато не бъде издадена научна работа, в която да са изложени разчетените текстове. Очаква се, че през 2015 година такава книга ще се появи на бял свят.

За точната датировка на открития фрагмент от Евангелието на учените помагат други документи, открити вътре в маската. Сред тях са делови и лични писма на покойника. Освен това, за дублиране на резултата, учените са извършили и стандартното датиране с помощта на радиоактивен въглерод.

Всички книги, известни ни като Евангелия, са написани десетилетия след смъртта на Исус Христос. Четирите евангелия – от Матей, Марк, Лука и Йоан, са част от Новия завет. До момента най-старите евангелски текстове, известни на науката, са датирани от II—III век.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...